Při sedmém a osmém stupni rizika je doporučeno do přírody mít světlejší oblečení, klíště je na něm lépe vidět. Kontrolovat oblečení i tělo je vhodné při procházce, pak večer a znovu ráno. Repelent je nezbytný, není vhodné sedat či lehat v porostech či vstupovat do křovin.

„U dětí, ale neplatí to u všech, stejně jako se skvrnou u dospělých, může být skvrna na lalůčku," řekl člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a prezident Koalice na podporu očkování docent Rastislav Maďar. U dospělých se považuje za potvrzení diagnózy, když červená skvrna s bledším středem má průměr větší než pět centimetrů.

Od jednoho roku

Očkovat se proti klíšťové encefalitidě mohou děti od jednoho roku věku. „Část pediatrů radí odložit očkování do pozdějšího věku, což medicínsky nemá žádný význam. Je to jen jejich pocit, který vychází z toho, že děti nemají tak těžký průběh nákazy – místo zánětu mozku u nich je zánět mozkových blan, který v případě virové nákazy nemá tak špatnou prognózu jako bakteriální zánět," uvedl Maďar.

Děti nemají po prodělání klíšťové encefalitidy obrny končetin, kterými trpí dospělí, nepostihuje je hluchota či slepota, ale často trpí bolestmi hlavy, nespavostí, poruchou koncentrace a paměti. „Velká část dětí s těmito potížemi má protilátky po prodělané klíšťové encefalitidě. Jsou to trvalé následky, dítě si zhorší prospěch ve škole, možná kvůli tomu nevystuduje vysokou školu," varoval lékař.

Borelióza se léčí antibiotiky, pro lékaře ale není důvodem k zahájení této léčby fakt, že klíště bylo pozitivní. A naopak, když má pacient příznaky boreliózy a měl negativní všechna klíšťata, která si nalezl, není to důvod, aby nenasadil lékař léky, případně u encefalitidy nedoporučil hospitalizaci. Mohlo se totiž stát, že si člověk našel jen dospělá klíšťata a malou nymfu, která nemoc také přenáší, si neobjevil.