Na tři screeningové programy zvou zdravotní pojišťovny adresnými dopisy od loňského ledna ty své pojištěnce, kteří v daném intervalu na vyšetření nebyli. VZP tak loni rozeslala 1,2 milionu pozvánek, letos je znovu rozešle těm, kteří nereagovali.

„I když absolutní údaje jsou dostupné zatím jen za prvních jedenáct měsíců roku, trend je jednoznačný. V roce, kdy pojišťovna rozesílala klientům pozvánky na prohlídky a v médiích běžela doprovodná kampaň, přišlo na vyšetření víc lidí," shrnul Tichý.

V případě rakoviny tlustého střeva a konečníku, kde dosud účast byla ze všech screeningů nejmenší, stoupla účast v Praze a okolí o 37,8 procenta, na třetím místě skončil Liberecký kraj s nárůstem přes 32,3 procenta. Nad celorepublikový průměr (26 procent) se dostaly také jižní Čechy s 28,3 procenta, na dalších místech pak Vysočina s 27,6 procenta a kraje Královéhradecký s 26,9 procenta a Pardubický s 26,7 procenta.

Mamografický screenning

V mamografickém screeningu zaznamenaly největší nárůst kraje Jihočeský, o 15,7 procenta, Zlínský o 14,6 procenta a Pardubický o 11,8 procenta. Nad republikovým průměrem (5,5 procenta) byly také kraje Ústecký s nárůstem o 8,2 procenta, Královéhradecký 7,9 procenta, Středočeský 7,5 procenta a Karlovarský sedm procent.

Účast na screeningu rakoviny hrdla děložního je v ČR trvale vysoká, loňská čísla se tedy výrazněji neliší od roku 2013. V obou letech se celkový počet provedených prohlídek pohybuje nad hranicí jednoho milionu.

Pozvánky na screening dostávají u rakoviny tlustého střeva a konečníku muži i ženy ve věku 50 až 70 let, u rakoviny prsu ženy ve věku od 45 do 70 let a u rakoviny hrdla děložního ženy ve věku od 25 do 70 let.

Hranice 70 let je stanovena jen pro projekt adresného zvaní. I nadále platí zdravotní pojišťovny tato screeningová vyšetření bez omezení horní věkovou hranicí.