„Požadujeme okamžitou demisi vlády,“ uvedli pořadatelé. „Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce. Už nyní jednáme s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi na vyhlášení stávky,“ varovali.

Podle jejich odhadu se dnešní demonstrace zúčastnilo přes 100 tisíc lidí.

Český premiér Petr Fiala
Fiala: Demonstraci v Praze svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci

Organizátoři kritizovali vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády. Žádali zplnomocnění svých zástupců k tomu, aby mohli uzavřít krátkodobé smlouvy na dodávky levného plynu a ropy. Za další požadavek označili výměnu Rady ČT a Rady Českého rozhlasu.

Premiér Fiala v reakci na demonstraci uvedl, že je jasné, že se v Česku objevují dezinformační proruské kampaně a někdo jim podléhá. Rusko podle něj vede se státy EU prostřednictvím energií ekonomickou válku. Politika předchozí vlády Andreje Babiše (ANO) nechala ČR úplně závislou na ruských energiích a současná vláda dělá kroky k tomu, aby se závislosti co nejdříve zbavila, řekl. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje.

Zdroj: Deník/Radek Cihla

Pořadatelé demonstrace se hlásili mimo jiné k hnutí Chcípl pes, které vzniklo v době epidemie covidu-19 a stavělo se proti opatřením proti šíření infekce. Mezi protestujícími byli podle organizátorů hlavně lidé středního věku a starší. Mladí si asi zatím tolik neuvědomují závažnost současné situace, řekl jeden z řečníků, Matěj Gregor ze strany Svobodní.

Konec protiruských sankcí? 

Mezi řečníky vystoupila například předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová Zahradníková, podle které by vláda měla ukončit protiruské sankce a zastavit dodávky zbraní na Ukrajinu. Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) pak vyzval ke spolupráci národoveckých sil.

Další řečníci se vyslovovali pro mír nebo proti očkování proti covidu-19. Byli mezi nimi třeba místopředseda Svobodných a zakladatel Paralelní lékařské komory Miroslav Havrda, prezidentský kandidát KSČM Josef Skála nebo zdravotnice Petra Rédová Fajmonová, která kandiduje do Senátu za uskupení Právo Respekt Odbornost.

Protivládní demonstrace v Praze
Fialův výrok nebyl šťastný. Vláda by neměla podceňovat strach lidí, míní Kuba

Mnozí demonstranti si přinesli české vlajky a transparenty s hesly proti EU, NATO, premiéru Fialovi, Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku.

Záchranáři při demonstraci ošetřili devět lidí, jednoho z nich převezli do nemocnice. „Většinou lidé potřebovali pomoc zdravotníků kvůli nevolnostem, kolapsovým stavům či jiným méně závažným důvodům,“ řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.