"Dohodli jsme se s paní radní (Milenou) Johnovou (Praha Sobě), že to budeme řešit a pozveme paní Mašínovou ke společnému jednání a probereme detaily," řekl Pospíšil.

Chtějí jednat například o tom, kde přesně ostatky jsou. Zjišťovat se bude také, kolik ostatků je v dané šachtě uloženo a kolika z nich by se případná exhumace ostatků Zdeny Mašínové starší dotkla. "Otázkou je, jak velký by to byl zásah. Musíme nejdříve zjistit konkrétní fakta, pak teprve lze přijmout další rozhodnutí. Teď se obrátíme na paní Mašínovou a začneme jednat," řekl Pospíšil.

Zdena Mašínová
Pražský magistrát žádosti Zdeny Mašínové nevyhověl. Odmítl exhumaci její matky

Mašínová starší v době soudního procesu s Miladou Horákovou organizovala podpisovou petici za její omilostnění. V listopadu 1953 byla zatčena za odbojovou činnost svých synů. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena na 25 let žaláře za údajnou velezradu a špionáž. Byla umístěna do tábora nucených prací v Pardubicích, kde v roce 1956 zemřela. Pohřbena byla do hromadného hrobu v Praze-Ďáblicích.

Řád TGM

Ministerstvo obrany udělilo minulý týden Zdeně Mašínové starší in memoriam osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji. Matka bratří Mašínů a manželka hrdiny prvního a druhého odboje Josefa Mašína, kterého popravili nacisti, v roce 1998 obdržela posmrtně Řád TGM.

V listopadu 2014 byly z hromadného hrobu v Ďáblicích vyzvednuty kosterní ostatky pátera Josefa Toufara, kterého umučili komunisti. Fakt, že skutečně jde o Toufarovy pozůstatky, potvrdili forenzní genetici na základě analýzy DNA a genetických profilů. V následujícím roce byly ostatky uloženy na hřbitově v Číhošti, kde Toufar působil. Z hlediska archeologie šlo podle expertů o první průzkum hromadného hrobu politických vězňů komunistického režimu.

Odhalení Pamětní desky Josefa Mašína připomíná statečný boj odbojářů s gestapem na domě v Čiklově ulici 1238/19.
Pamětní deska připomíná Mašínovu střelbu