Jen 47 procent rodičů uvedlo, že jejich dítě jí pětkrát denně, čtyřikrát denně pak jí 29 procent dětí. Přitom snídani nevynechává téměř 88 procent dětí, problém nastává hlavně u svačin, a to zejména odpoledních. Dietoložka Karolína Hlavatá navíc upozornila, že do počtu jídel denně se započítává i večerní mlsání, k němuž mají sklon právě děti, které se pravidelně nestravují, a kolísající hladinu cukru v krvi si tak nahrazují sušenkami nebo chipsy.

Denně svačí přes 60 procent školáků. Na dotaz, proč dítě nesvačí, i když jídlo dostane, odpovědělo 44 procent rodičů, že dítě tvrdí, že nemá hlad. Více než čtvrtině rodičů pak děti svačinu vrátí s tím, že nemají čas jíst.

Odborníci na výživu ze společnosti Vím, co jím a piju proto doporučují, aby rodiče krotili vybíravost dětí tím, že jim sami půjdou příkladem a budou jíst pravidelně a s dostatkem zeleniny a ovoce. „Děti se mohou na přípravě svačin i podílet. Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že svou svačinu poté i sní. Větší děti naučte jednoduché recepty, jak si svačinu připravit po návratu domů," radí.

Zdravá a jednoduchá svačina může být třeba jogurt s ovocem, zelenina s několika plátky sýra či kvalitní šunky nebo tortilla se zeleninou a tuňákem. Děti by si od mala měly zvykat na rozmanitá jídla a chut. Apetit malých strávníků může povzbudit i to, že se obloha na krajíci upraví třeba do podoby obličeje nebo postavičky.