Přesto tyto údaje o kvalitě soudnictví nepodávají ucelený obrázek. Jak uvedl předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, justice se potýká se složitostí právního řádu, protichůdnými novelizacemi, opakovaným zrušováním verdiktů nižších instancí místo odůvodněných rozhodnutí.

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.
BIS: Nejvíc loni škodili proruští aktivisté a jejich dezinformace

Možná i proto důvěra lidí v české soudy od roku 2007 trvale klesá, byť například Nejvyššímu soudu věří 65 procent lidí. Jeho místopředseda Roman Fiala upozornil, že soudci s nelibostí sledují, jak na ně politici přenášejí věci, které by jim náležet neměly. Dodal, že se tím vlastně mění struktura jednotlivých mocí ve státě. Také mu vadí, že se stále víc lpí na procesních předpisech. „Když si nevíme rady s věcnými otázkami, klademe větší důraz na formu,“ dodal.

Resort plán plní

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský šel ještě dál. Podle něj se za posledních třicet let právo výrazně znepřehlednilo. Množství legislativních změn je fatální, a navíc si konkurují národní, evropské a mezinárodní soubory norem. Zahlcení kapacity justiční soustavy zákonitě přináší chyby. Jim se snaží politici vyhnout třeba tím, že zakládají nové instituce nebo přenášejí nalézání práva za hranice země, což situaci spíš zhoršuje. „Soustava obecních soudů potřebuje totální revizi, musí být územně a profesně vyvážená. Potřebujeme soudy nalézací, odvolací a kasační,“ řekl Rychetský.

Miloš Jakeš
Policie stíhá Jakeše a Štrougala kvůli střílení na hranicích

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se k tak radikální myšlence nepřihlásila. „V tomto volebním období se nic takového nechystá. Letošní a příští rok se chci soustředit na elektronizaci justice a schvalování důležitých norem, jako je zákon o soudech a soudcích, exekuční řád, zákon o lobbingu a oznamovatelích,“ uvedla Benešová.

Věří, že po doladění odejde do sněmovny i předloha o hromadných žalobách a nakonec též zákon o státním zastupitelství.