Prahu v sobotu čekají protesty proti islamizaci, migraci či Evropské unii. V plánu jsou ale i demonstrace a pochody, které naopak budou protestovat proti rasismu a xenofobii. Shromáždění obou stran jsou součástí mezinárodních akcí, jež se uskuteční v dalších evropských zemích či Austrálii.

„Akcí je nahlášeno několik, připravujeme k nim bezpečnostní opatření. Naším cílem je zajištění klidu a veřejného pořádku," shrnul Daněk.

Antikonfliktní tým

Demonstrací se bude účastnit policejní antikonfliktní tým, pražští policisté budou spolupracovat s městskými strážníky i pracovníky magistrátu. V koordinaci s dopravním podnikem chtějí zajišťovat plynulost provozu, silniční policisté jsou připraveni odklánět dopravu na trasách plánovaných pochodů. Bližší informace včetně toho, kolik policistů bude do akcí nasazeno, nechtěl mluvčí z taktických důvodů sdělit.

Zřejmě nejmasovější akcí bude demonstrace pořádaná od 15 hodin na Hradčanském náměstí Blokem proti islámu a hnutím Úsvit, která je součástí protestů organizovaných hnutím Pegida zhruba ve dvou desítkách zemí. Ve spodní části Václavského náměstí se mají o hodinu dříve sejít příznivci hnutí Svoboda a přímá demokracie, které vzniklo odštěpením od Úsvitu. Demonstrovat chtějí proti migraci a radikálnímu islámu a za referendum o vystoupení z EU. Obdobně zaměřený pochod „Za Evropu bez EU!", který pořádá krajně pravicová Národní demokracie, má vyjít ve 13 hodin z Vítězného náměstí a o hodinu později dojít na náměstí Loretánské.

Opačný pohled na migraci se chystá vyjádřit iniciativa Ne rasismu na akci Solidarita bez hranic. Účastníci se sejdou ve 13:30 na Malostranském náměstí. Ve stejnou dobu má z Pohořelce na Klárov vyrazit další pochod s podtitulem Za Evropu beze strachu a nenávisti. U Strakovy akademie se pak má od 16:30 konat shromáždění na podporu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za to, že se „odhodlal nevést populistickou xenofobní politiku".