Jednou zadnicí se nedá sedět na dvou židlích. Toto známé české rčení však zřejmě neplatí pro pražské vysoce postavené komunální politiky.

Mnoho z nich je totiž hodně vysoko na kandidátkách jednotlivých stran do předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Jedni jsou připraveni své stávající funkce opustit, druzí tvrdí, že zvládnou svoji práci dělat naplno v obou pozicích.

Bém zůstane v křesle

Vůbec největší zastoupení má v tomto případě ODS. Hned na prvních třech místech jsou postupně starosta Prahy 13, primátor hlavního města a starostka Prahy 2.

Právě Pavel Bém je připraven v případě vstupu do parlamentu zůstat i na pozici primátora. Rozprášil tak některé spekulace, které hovořily o opuštění funkce.

„Jsem přesvědčen, že krátkodobá kombinace obou funkcí je nejenom možná, ale ještě navíc pro Prahu výhodná. O dlouhodobé kombinaci obou rolí ale nejsem přesvědčen,“ sdělil s tím, že je však taková praxe běžná nejen u nás, ale i v jiných státech unie.

Jde to zvládnout?

To, že lze bez potíží pracovat ve více funkcích, si myslí například starosta Prahy 6 Václav Chalupa na 9. místě kandidátky ODS. „Je to normální například v Polsku. Fascinuje mě, že to zde tolik lidí řeší. Pokud budu poslancem, vedení města pro mě zůstane prioritou,“ konstatoval.

S tvrzením starosty Prahy 6 příliš nesouhlasí politolog Jan Kubáček. „Je to samozřejmě na osobním uvážení. Na druhou stranu si myslím, že je to spíše ke škodě věci a může to být problém. Například primátor má sice funkci reprezentativní, ale také v podstatě funkci výkonného ředitele, což je práce na plný úvazek. Každý by si to měl důkladně rozmyslet,“ řekl Deníku.

Druhé křeslo opustí

Výše zmínění kandidáti jsou připraveni zůstat. Jiní, kteří zřejmě zamíří do sněmovny, ale uvažují o tom, že jednu funkci opustí.

„Bude samozřejmě záležet na tom, jak volby skončí. Pokud bych vstoupila do sněmovny, byla bych zde nováčkem a myslím, že tato práce je na plný úvazek. Pak bych se zřejmě vzdala funkce starostky. Jistě bych za sebou hned nespálila mosty. Vše by se muselo připravit a určitě bych to učinila až po schválení rozpočtu,“ konstatovala Jana Černochová (ODS).

Podobný názor má i radní hlavního města Petr Štěpánek, který je v Praze jedničkou za Stranu zelených. „Kategoricky bych teď nechtěl říci, jestli bych zůstal v obou funkcích či ne. To je nutné vždy projednat. Z dlouhodobého hlediska je to ale velmi nepravděpodobné. Navíc ve vedení magistrátu se to týká více lidí,“ podotkl.

Podobným problémem se naopak nemusí zabývat jednička ČSSD Petr Hulinský. „Jsem řadový zastupitel, takže by to mou práci nenarušilo. Určitě bych mohl zůstat i v magistrátních výborech,“ doplnil.

Radní: Jde to, ale práce je moc

Zkušenosti s tím, zdali je možné sedět na dvou židlích, má už delší dobu pražský radní Jiří Janeček (ODS). „Jsem rád, že mohu dělat oboje. Některé komunální problémy lze totiž převést i do sněmovny. Faktem je, že je to časově náročné. V současné době si myslím, že bych ještě rok zůstal na obou pozicích a poté jednu funkci opustil,“ uvažuje Janeček.

Ten ještě upozornil, že se na politiky v tomto případě často útočí z toho důvodu, že pobírají dva vysoké platy. „Za sebe mohu říct, že jsem ten poslanecký po celou dobu věnoval nadaci,“ doplnil radní.

Volby dají práci tisícům Pražanům, byť jen na dva dny

Pro někoho svátek, pro jiného den jako jiný. Do voleb do Poslanecké sněmovny parlamentu zbývá pět týdnů. Ač je zatím předčasné odhadovat, kolik lidí v hlavním městě k volebním urnám přijde, jedno číslo je jasné: volby dají na dva dny práci zhruba deseti tisícům Pražanů. Doby, kdy si lidé stěžovali, že odměna 1300 korun je málo a za námahu nestojí, jsou tak zřejmě pryč.

„Potřebujeme zhruba devět set dobrovolníků, 650 lidí už máme. Když jsme si naposledy při volbách dali inzerát, přihlásilo se nám o 400 zájemců víc. Teď jsme dali výzvu pouze do radničního časopisu a zájemců je přesto dost,“ řekla mluvčí Prahy 4 Žaneta Pilařová. Podle ní tvoří zhruba polovinu komise stálice, druhá polovina jsou pak lidé, kteří jsou buď nezaměstnaní, studují, anebo jsou na mateřské dovolené.

Podobnou zkušenost mají také v Praze 8. Jak uvedl mluvčí Petr Bambas, úřad ještě dobrovolníky hledá, protože shání potenciálních členů raději více, ale zřejmě pak všechny nevyužije. Do 19. září mohou politické strany a hnutí, jejichž kandidátní listina je zaregistrována, delegovat jednoho člena a náhradníka do volební okrskové komise. Teprve po tomto termínu se ukáže, kolik lidí ještě budou úřady potřebovat.

Ještě bereme

„Předpokládáme, že do komisí usedne 860 lidí, ještě bereme,“ informoval mluvčí šesté městské části Martin Šalek.

Plno už naopak mají v Praze 7. Podle mluvčího Martina Vokuše již mají stav volebních komisí kompletně zaplněn, nyní registrují zájemce jako náhradníky. „Máme v podstatě stabilní síť lidí, ti jsou většinou v důchodovém věku a jejich seznam se obměňuje minimálně,“ vysvětlil Vokuš.

Stejně mluví také Radovan Myslík z Prahy 5, kde již nabírají zájemce pouze do kategorie náhradníků. Tady ale členům dávají ještě finanční dar (naposledy 800 korun), protože odměna, která přísluší členům komisí, není podle nich vysoká.

„Dohled a sčítání hlasů mě docela bavilo. Hlavně už dopředu vím, kdy se volby budou konat. Dřív jsem pracovala v řetezci rychlého občerstvení, ale volali mi, i když jsem měla mít volno, a pak byli naštvaní, že jsem do práce nešla. Na volby se těším,“ řekla studentka Evelyna Justová.

LUCIE BOHÁČOVÁ