Podávání alkoholu nezletilým je nezákonné, obecně je prý ale lepší, když dítě prvně ochutná alkohol doma pod dohledem rodičů než například v partě kamarádů.

„Doporučil bych pro děti ve školním věku vždy nealkoholickou variantu přípitku. Pokud už staršímu dítěti dovolíme opravdu malý příležitostný přípitek, měli bychom mu vysvětlit, že konzumace alkoholu není v jeho věku povolená, tento zákaz má svá odůvodnění a my děláme výjimku, protože dítěti důvěřujeme," apeluje na rodiče viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

Starší děti už ale zpravidla nestojí o to trávit svátky rodinnými oslavami a chystají se na silvestrovské veselí s kamarády. Podle psycholožky Hedviky Boukalové z katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy by proto měli rodiče svého syna upozornit například na zrádnost alkoholických koktejlů nebo to, aby během večírku dostatečně pili i nealkoholické nápoje.

„Vždy se vyplatí domluvit se předem na tom, kde bude dítě večer, eventuálně noc trávit, kdo další tam bude, kdy a jak se bude vracet domů," doporučuje také psycholožka. Je prý také možné se s potomkem domluvit, že v průběhu večera zavolá nebo se přijde ukázat domů. U teenagerů, kteří už někdy dříve přišli domů opilí, je prý možné pustit dítě na večírek s podmínkou, že po návratu jej rodiče zkontrolují alkoholtesterem.

Připravte kýbl a mokrý hadr

Pokud ale přesto dítě přijde domů v povznesené náladě, neměli by z toho rodiče dělat skandál. „Připravme kýbl, mokrý hadr, zajistěme větší přísun vody do organismu a buďme nápomocní," doporučuje Darebník s tím, že i když tuto pomoc nezdárný potomek v dané chvíli neocení, později si uvědomí, že rodiče měli pravdu.

Silně opilé děti mohou dokonce skončit v péči lékařů. Mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Renata Kroupová Jenšíková přitom upozornila, že náklady na jedno až dvoudenní pobyt v nemocnici, než dítě vystřízliví, vymáhají zdravotní pojišťovny od rodičů a mohou se vyšplhat až na 15.000 korun.

Podle Národní zprávy o zdraví a životním stylu dětí a školáků z roku 2010 jsou Češi velmi tolerantní k nárazovému, ale také pravidelnému pití alkoholu. Čeští teenageři se v mezinárodních žebříčcích v pití alkoholu umisťují na špičce, více než polovina dětí okusí alkohol do 13 let věku.