Akci pořádala organizace Amnesty International společně se sdružením Lungta. Na setkání dorazili mezi jinými socioložka Jiřina Šiklová či bývalý ministr Daniel Herman (KDU-ČSL). Tibetské vlajky zavlály na 736 radnicích a 109 školách.

"Cílem dnešního setkání je připomenout si 59. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci a zároveň si připomenout, že v současnosti jsou stále porušována lidská práva v Tibetu," řekla Edita Kleckerová z Lungty. Ve své řeči k přítomným pak připomněla například 153 Tibeťanů, kteří se upálili na protest proti čínské nadvládě, a rovněž vyzvala české politiky, aby se svými čínskými protějšky o situaci v Tibetu mluvili.

Na budově Úřadu městské části Praha 2 vlaje tibetská vlajka. Dvojka tak symbolicky podporuje Tibet.
Tibetskou vlajku vyvěsily v Česku stovky radnic a desítky škol

Promluvil také exministr kultury Herman, který přišel oděn v šálu od Dalajlámy. "Svoboda a lidská práva jsou nedělitelná. Všude na světě platí pro každého, a nebo neplatí. Nemám nic proti Číně, ale mám velký problém s tím, že se porušují lidská práva, že se lidem odebírá právo na svobodu slova, a to nemůžeme smlčet," řekl. Kněz Ladislav Herián zazpíval píseň Imagine od Johna Lennona.

Součástí happeningu byl i stánek s tibetskými vlajkami, nálepkami nebo publikacemi. Možné bylo rovněž napsat a poslat vzkaz čínskému velvyslanectví. Lidé podepisovali celosvětovou petici za propuštění zastánce výuky tibetštiny v tibetských školách Tašiho Wangčuka, který je již dva roky ve vazbě, neboť upozornil čínskou vládu na nedostatek tibetského jazykového vzdělávání.

Bývalý skokan na lyžích Jakub Janda vyvěsil Tibetskou vlajku.
Poslanec a bývalý skokan na lyžích Jakub Janda vyvěsil tibetskou vlajku

Lidé si s sebou na akci přinesli tibetské vlajky a rovněž transparenty s nápisy Svoboda Tibetu, Free Tibet nebo Češi Tibet podporují. Vidět byly i fotografie Dalajlámy a bývalého prezidenta Václava Havla. Na závěr pak všichni přítomní svými mobily prosvítili barevné praporky lungty a natočili je směrem k velvyslanectví.

Na stovkách českých radnic a desítkách škol zavlály v těchto dnech tibetské vlajky. Připomínají oběti povstání, které v Tibetu v roce 1959 potlačili čínští vojáci. Vlajky na podporu lidských práv v Tibetu visí také na budovách pěti krajů.