Podstatou kauzy jsou šest let staré obchody s oděvy. Mezi OP a koncového zákazníka tehdy vstoupila další firma, která podle vyšetřovatelů nic nedělala, ale inkasovala většinu peněz. Státní zástupce Jaroslav Miklenda z Prostějova, který má případ na starosti, listu sdělil, že čtyři pětiny výdělku zůstaly u tohoto zprostředkovatele.

Vyšetřovatelé zdokumentovali obchody, při kterých zprostředkovatel dostal 5,8 milionu korun a OP jen 1,5 milionu. Obžaloba je přesvědčena, že firma tak OP připravila o 4,3 milionu. Spolu se Žákem je u soudu i jednatelka zprostředkovatelské společnosti. Žák vinu odmítl s tím, že vždy jednal v dobré víře a nikoliv s cílem poškodit podnik.

Podle MfD již ale prostějovský soud ve stejné kauze za obchody s tou samou zprostředkova­telskou firmou odsoudil bývalého zaměstnance OP Bořivoje Kluga. Dostal půlroční podmínku na osmnáct měsíců, s trestem souhlasil, a ani se neodvolal, píše MfD.

Machinace s majetkem

Žák podle deníku kromě toho čelí ještě dalšímu vyšetřování, ve kterém je pětice bývalých manažerů obviněna z machinací se zástavami posledního volného majetku ve prospěch největšího věřitele OP České spořitelny. Pokud půjdou k soudu, hrozí jim až tři roky za mřížemi.

Na svůj proces čeká i bývalý ředitel OP František Tuhý. Je obžalován z toho, že svým příbuzným, dceři a zeťovi, v letech 2004 až 2009 pronajímal podnikové prodejny v Prostějově. Z textilky tak podle obžaloby zmizelo více než deset milionů korun. Tuhý, kterému hrozí až osm let vězení, to odmítá.

Krajský soud v Brně mu již letos uložil pět let za zpronevěru. Bývalý ředitel si údajně v době, kdy se OP potýkal s hospodářskými problémy, vyplatil odměny 26,3 milionu korun, ačkoliv o nich měla podle soudu rozhodnout valná hromada firmy, která jej do funkce ředitele jmenovala. Tuhý se proti rozsudku odvolal k olomouckému vrchnímu soudu.

V dobách, kdy podnik provozoval pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí.