Strana by podle něj měla fungovat jako decentralizovaná a liberální a měla by se otevřít lidem v menších obcích. 

„Je to nejtěžší období v historii, stali jsem se parlamentní stranou, můžeme se podílet na tvorbě legislativy a směřování země, díky tomu je třeba Piráty transformovat v politickou stranu, která funguje v komunální politice, měla by z ní být hlavní liberální síla v Česku,“ uvedl krátce po svém zvolení Ivan Bartoš. 

Do funkce ho v sobotu opětovně zvolilo celostátní fórum strany, v internetovém hlasování získal 276 z 293 odevzdaných hlasů, hlasovat mohlo celkem 541 oprávněných členů. Zasedání celostátního fóra v Brně se účastní zhruba dvě stovky Pirátů, další členové strany ale mohli hlasovat po internetu.

Premiér Andrej Babiš poskytl 2. ledna v Praze rozhovor Deníku.
Andrej Babiš: Hlasy pro vládu teď už nesháním

„V následujícím volebním období, pokud budeme pracovat tak, jak jsme voličům slíbili, tak máme šanci na to v dalších volbách výrazně uspět a porazit i třeba nyní nejsilnější hnutí ANO. Je to cílem, měli bychom se podílet aktivně na sestavování vlády v dalším volebním období,“ řekl Bartoš. Menšinovou vládu, kterou nyní sestavil předseda ANO a premiér Andrej Babiš, se Piráti podpořit nechystají.

Později Piráti zvolili i místopředsedy strany. První místopředsedkyní Pirátů se stala poslankyně Olga Richterová. Dalšími místopředsedy jsou poslanci Radek Holomčík, Jakub Michálek a Mikuláš Peksa. Všichni čtyři místopředsedové jsou zároveň i poslanci.

Ještě před volbou Bartoš Piráty vyzval, aby pokračovali v intenzivní práci, netlačili na sílu a neprosazovali svoje ego, ale byli pokorní. „Apeluji na pokoru. Jestli něco předznamenalo pád stran, tak je to právě ztráta pokory,“ zdůraznil před zahájením volby.

Prezidentští kandidáti se sešli se studenty z Ústí nad Labem
Zájemci o Hrad přitvrzují v útocích proti soupeřům. Nejčastějším terčem je Zeman