V případném hlasování Sněmovny o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a jeho zástupce Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání budou Piráti hlasovat pro jejich vydání. Po dnešní ustavující schůzi poslaneckého klubu Pirátů to novinářům řekl Bartoš.

Piráti získali ve volbách 10,8 procenta hlasů a mají 22 mandátů. "Úkolem vyjednávacího týmu Pirátů, jehož složení budeme podle jednání obměňovat, je především seznámit ostatní politické strany s dvaceti programovými body, které chceme prosadit," uvedl Bartoš.

Mezi programové body Pirátů patří například vymáhání hmotné osobní odpovědnosti politiků a úředníků, důsledně otevřená výběrová řízení, zabránění úniků zisků z ČR do daňových rájů nebo postupné zrušení podpory biopaliv a důsledná kontrola poskytovaných zemědělských dotací. Strana se chce také zaměřit na zákon o registru smluv nebo zákon o svobodném přístupu k informacím.

Tomio Okamura.
Plány SPD? Okamura chce pro své hnutí zastoupení v čele Sněmovny

Bartoš již dříve vyloučil spolupráci s SPD a KSČM a kvůli podezření z dotačního podvodu šéfů ANO Babiše a Faltýnka také s jejich hnutím. Za předčasnou označil otázku, zda se chtějí Piráti podílet na vládě nebo být v opozici. "My jsme teď teprve sestavili vyjednávací tým a žádná jednání nezačala," řekl Bartoš.

Piráty by si ve vládě dovedl představit prezident Miloš Zeman, který dnes uvedl, že mají znalosti v oblasti digitalizace a jako opozice nic neprosadí. "Nevím, jestli je pan prezident kompetentní hodnotit něčí znalosti v oblasti IT. Souhlasím, že jsme odborníci na digitalizaci, ale názor prezidenta nehraje v povolebních jednáních žádnou roli, budeme jednat podle své strategie," prohlásil Bartoš.

Zástupci Pirátů sledují výsledky sněmovních voleb, Ivan Bartoš. 21.10.2017
Bartoš jako Steve Jobs? Piráti „uloupili“ voliče a slavili