„Jednali jsme o fungování klubu a výborech, kde by byla naše účast nejvíc platná. Prioritou je pro nás výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Potvrdili jsme si také svoje stanovisko nevstupovat do vládní spolupráce s hnutím ANO,” uvedl Jan Farský. A to především kvůli demokratickému deficitu vítězného hnutí Andreje Babiše.

Spolupráci s ANO odmítl už po včerejším jednání s Babišem Petr Gazdík. "My jsme ANO sdělili, že s nimi nejsme připraveni jít do koalice. A oni to vzali na vědomí," uvedl Gazdík po schůzce. Ideologie STAN a ANO jsou totiž podle něj proti sobě.

"Jsou však témata, o kterých je ale třeba jednat skrze politické spektrum, tam musíme najít konsenzus všechny politické strany, a to jsou digitalizace, školství a vzdělání," řekl Farský.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.
Piráti míří jednat. Nejprve se STAN, schůzku plánují i s ODS a ANO

Celostátní výbor hnutí, který dnes zasedl ve Sněmovně, se také shodl na tom, že sněmovní volby dopadly úspěchem (hnutí získalo 5,17 procent).

Gazdík po jednání celostátního výboru uvedl, že STAN je připraveno na opoziční roli. "V té jsme schopni podpořit věci, které budou v souladu s naším programem," řekl v České televizi s tím, že odmítá být opozicí nulové tolerance. Hnutí prý bude "pracovat pro blaho země".

Dnes čeká STAN schůzka s Piráty. "Sezvali ji oni, program tak bude na nich," uvedl Farský.

Petr Gazdík.
Babiš přemlouval STAN ke spolupráci. Podle Gazdíka ale marně