Ani ve druhém kole tajné volby neuspěli kandidát TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek a nominant Úsvitu Tomio Okamura. Už v prvním kole neprošla někdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Kalousek i místo zájem nemá

Nová volba jednoho zástupce předsedy by se mohla uskutečnit na druhé sněmovní schůzi. Strany budou navrhovat kandidáty znovu. Bývalý ministr financí a jeden z nejproslulejších řečníků v dolní komoře Kalousek už avizoval, že se o místo znovu neucházet nebude. Svůj výsledek přičítá právě tomu, že jeho političtí soupeři nechtějí, aby měl přednostní právo v diskusi.

„Já bych je chtěl ujistit, že tímto způsobem mě umlčet nejde," řekl Kalousek. Podle některých zdrojů by mohl nahradit Petra Gazdíka v čele poslaneckého klubu, čímž by přednostní právo získal. Kalousek dostal v obou kolech méně hlasů než Okamura.

„Pokud se mě ptáte na můj osobní pocit, tak nikdo rád neprohrává," uvedla k výsledku volby Němcová, která už Hamáčkovi předala například jeden z klíčů od korunovačních klenotů. Je prý pyšná na to, že za jejího vedení Sněmovny nebyli ve vedení komory komunisté.

Gratulace od Zemana

Hamáčka zaškrtli na volebním lístku poslanci ze všech stran. Dostal 195 ze 198 hlasů. Jeho volbu ocenili i političtí protivníci.

„Funkci přijímám s pokorou," uvedl po volbě Hamáček, jemuž už gratuloval i prezident Miloš Zeman. Nový šéf komory podotkl, že by měla být konstruktivní dílnou, v níž se budou přijímat zákony ku prospěchu občanů.

Rovněž volba Jermanové, Bělobrádka a Filipa byla poměrně jednoznačná. Kandidáti hnutí ANO a KSČM dostali shodně 151 hlasů, lidovecký nominant 133. „Samozřejmě, že mám velkou radost a přijímám to s velkou pokorou," řekla Jermanová. „Vážím si důvěry a evidentně byly dodrženy dohody, takže jsem tomu rád," podotkl Bělobrádek.

Okamura obdržel v prvním kole 76 hlasů, Kalousek 62. Pro Němcovou hlasovalo 53 poslanců. Ve druhém kole hlasovalo 193 poslanců. Okamura dostal 75 hlasů, Kalousek o dva méně.

Podle zisků ve volbách

Poslanci dnes také rozhodli o tom, že Sněmovna bude mít 18 výborů. Stejný počet existoval na konci minulého volebního období. Hnutí ANO neúspěšně prosazovalo spojení branného a bezpečnostního výboru. Jiní poslanci ale poukazovali na to, že jejich sloučení se v minulosti neosvědčilo. Strany obsadí výbory členy poměrně podle svých zisků ve volbách. Předsedy budou poslanci potvrzovat na příští schůzi.

Tato procedura se už uskutečnila v případě mandátového a imunitního výboru, který Sněmovna ustanovuje nejdřív. Vede jej dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. Tento výbor bude patrně jediný, v jehož čele bude zástupce občanských demokratů.

Výbor už stačil konstatovat, že Miloslav Bačiak z hnutí ANO se vzdal mandátu. Učinil tak kvůli své sporné minulosti. Mandát naopak vznikl Janu Sobotkovi, jenž by ale měl ve čtvrtek oznámit, zda jej přijme. Hnutí ANO ho vyzvalo, aby se poslaneckého mandátu kvůli dluhu na daních a zdravotním pojištění vzdal.