Ústavní soud označil v minulosti takové zásahy do správy soudů za neústavní a ohrožující nezávislost soudců.

„K odvolání by mohlo dojít při třech kárných přestupcích během pěti let,“ vysvětluje náměstek ministra spravedlnosti Vladimíra Král.

„Počítáme se zavedením nového kárného přestupku, který by trestal soudce, která by ukazoval, že není schopen rozhodovat v mezích zákona,“ vysvětluje Král.

Podle materiálů ministerstva spravedlnosti by soudce z funkcí mohl odvolat kárný senát. Ten by měl být složen nejen ze soudců, ale také ze zástupců další právnických profesí. „Chceme odstranit falešnou soudcovskou solidaritu,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Návrh se ale nelíbí soudcům. „Nevím proč by v kárném senátu měl být někdo jiný než soudci. Je to jakoby se imunitní výbor parlamentu rozšířil o neposlance. Ministerstvo nám zřejmě nedůvěřuje,“ říká prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Možnost odvolat předsedy a místopředsedy soudů už v minulosti odmítl Ústavní soud, když se prezident republiky Václav Klaus pokusil odvolat předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou.

Loni soud rozhodl, že to byl nepřípustný zásah státu do výkonu soudní moci, který ovlivnil nezávislost soudců.

To, že by dnes státu šlo o ovlivnění rozhodování, ministerstvo odmítá. „Žádná politizace soudů nehrozí, jde o manažerské pozice, na kterých se časem každý vyčerpá,“ brání návrhPospíšil.