Český premiér je nespokojený, norská premiérka mu odpověděla velmi obecně. Sobotka je proto připraven psát do Norska znovu.
Sobotka se norské premiérky například ptal, proč jsou sourozenci rozděleni. Odpovědí bylo konstatování, že norská vláda do rozhodování svých úřadů nezasahuje.

„Je evidentní, že norská strana zatím dostatečně nevyhodnotila, jak citlivou a významnou otázku pro naši společnost osud obou chlapců představuje," prohlásil dnes Bohuslav Sobotka. Do Norska se zanedlouho vydá ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán, pokud neuspěje, bude psát do Norska opět Sobotka.

Svoje rozčarování z odpovědi norské premiérky dali dnes najevo i členové Petičního výboru na podporu návratu dětí Michalákových do ČR. „Jsme nespokojení a znechucení reakcí Norského království na dotazy České republiky k případu dětí Michalákových," uvedli členové petičního výboru. „Jsme přesvědčeni, že česká diplomacie by měla zvážit společný a koordinovaný postup vůči Norsku s dalšími středoevropskými a východoevropskými státy, jejichž občané čelí 
v Norsku podobné situaci jako Michalákovi," uvedli zástupci petičního výboru, v němž je například poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) či právník Pavel Hasenkopf.

Podezření na násilí v rodině

V roce 2011 byli bratři rodičům odebráni z důvodu podezření na násilí v rodině, pohlavní zneužívání chlapců 
a celkově neúnosnou situaci 
v rodině. Oznámení bylo učiněno příslušnému norskému orgánu péče o děti (tzv. Barnevern) pracovnicemi mateřské školy, kterou chlapci navštěvovali. Podezření se ale nepotvrdilo, přesto byli chlapci umístěni do pěstounské péče.

Rodiče dětí jsou občany ČR, otec dětí žije dlouhodobě 
v Norsku, matka má trvalý pobyt v Norsku poté, co se v roce 2005 provdala. Starší chlapec se narodil v roce 2005, mladší 
v roce 2008, oba se narodili 
v Norsku a zde také vyrůstali s rodiči.

Chlapci v současné době hovoří pouze norsky a své biologické matce říkají nikoliv mami, ale Evo. „Cizí pro ně nejsem. Těsně po odebrání mi děti normálně říkaly ‚mámo'. Sociální služba se ale podivovala nad tím, že mi tak říkají 
a nevědí, jak se jmenuji. Teď mi říkají ‚Evo'. To je nepřirozené," řekla už v lednu maminka. Oběma chlapcům poslala poštou i dárky k Vánocům, ale vrátily se jí zpět nerozbalené.