Neslíbil ani, že návrh předloží ještě prezidentovi Václavu Klausovi, který téměř dvouměsíční zpoždění s obsazením místa tento týden kritizoval. Nečas, který nyní obranu formálně řídí, to ale nepokládá za nic dramatického.

„Myslím, že se neděje nic dramatického," uvedl Nečas s tím, že novým ministrem musí být „nestraník, který bude odborně politicky vyhovovat ostatním koaličním partnerům". Vyjednávání o přijatelném kandidátovi podle premiéra zkomplikovaly prezidentské volby vzhledem k tomu, že vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl v té době jako vážný uchazeč o křeslo hlavy státu „politicko-koaličně nepoužitelný".

Nečasovým kandidátem by mohl být nynější první náměstek na ministerstvu a někdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Premiér to nepopřel, Picka naopak označil za úřadujícího ministra. Bývalého generála Nečas vrátil do jeho funkce poté, co jej osmidenní ministryně obrany a šéfka LIDEM Karolína Peake z tohoto postu odvolala. Byl to jeden z jejích kroků, pro které o ministerské křeslo před loňskými Vánocemi přišla.

Klaus tento týden uvedl, že očekával, že jméno jejího nástupce dostane od Nečase ke jmenování bezprostředně po vánočních svátcích. „Nemáme ministra ani první týden v lednu, ani první týden v únoru. Já myslím, že to dobře není," podotkl. V prezidentské funkci Klaus končí 7. března, tedy za necelé tři týdny. Pak jej vystřídá vítěz prezidentských voleb Miloš Zeman.

Mezi další ministerské adepty byl řazen zejména velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák. Zmiňován byl ale například také nynější velvyslanec u NATO a někdejší náměstek na obraně Jiří Šedivý či velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. V posledních dnech se zase proslechla jména generálního sekretáře ministerstva Jana Vylity nebo někdejšího šéfa vojenského zpravodajství Ondřeje Páleníka.