Klaus to dnes řekl ČTK. „Přijímání nepolitických uprchlíků považuji za naprostý omyl dnešní doby," uvedl exprezident, který je dlouhodobým kritikem rozhodnutí přijímaných v Bruselu.

„Jedinou smysluplnou reakcí, kterou by mohly jednotlivé evropské státy udělat, je domluvit se, že každého uprchlíka, který sem přijede, hezky pošlou zpátky do místa, odkud přijel. Není řešením lidstva, že by se začalo migrovat po celém světě a z laskavosti a z elementárních humánních principů by se každý imigrant ubytovával někde u nás," soudí Klaus. „Je to tragický omyl Evropy," dodal.

Chvála prezidenta za cestu do Moskvy

Václav Klaus považuje za velmi správné, že jeho nástupce na Hradě Miloš Zeman jel na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Řekl to dnes novinářům v reakci na Zemanovu návštěvu, za kterou prezident doma sklidil kritiku. Klaus naopak kritizoval údajné dlouhodobé snahy v Česku nově interpretovat výsledek druhé světové války. Pokládá je za další poklek Čechů před Západem.

„Bylo velmi správné, že tam prezident Zeman jel," komentoval Klaus Zemanovu cestu do Moskvy, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Většina západních státníků letošní oslavy 70. výročí konce války v Moskvě bojkotovala kvůli ruské anexi Krymu a angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině.

„Já musím říci, že jsem tam byl na stejné akci před pěti lety, když bylo 65. výročí, a před deseti, když bylo šedesáté. Takže i z tohohle důvodu bych v žádném případě necítil sebemenší morální nebo jakýkoli jiný nárok, abych jeho rozhodnutí tam jet jakkoli kritizoval," dodal Klaus, který má dlouhodobě k Rusku blízko.

Snaha o reinterpretaci výsledků války

V souvislosti s Ruskem je prý naopak nešťastný z tuzemských snah „reinterpretovat" výsledky druhé světové války. „Myslím si, že nákroky k tomu existovaly celých posledních 25 let, ale ta hysterie a šílenství, které nastalo zrovna teď, je pro mě nesmyslné, dětinské a hloupé," poznamenal Klaus ke kritickým hlasům vůči ruským připomínkám konce války, které byly často kladeny do souvislosti s ukrajinským konfliktem.

Češi podle něj vždycky uměli jít v předklonu před mocnějším sousedem. „Tak my zas teď předvádíme ten poklek, který děláme před některými našimi západními sousedy. A mě to uráží a ponižuje," dodal bez dalších podrobností.