„Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil ostrý nesouhlas s článkem ‚Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií‘, který narušuje naše vztahy jak se Státem Izrael, tak s USA. Tento článek je popřením dosavadní zahraniční politiky České republiky vůči Státu Izrael,“ uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Agrofert
Vláda bude jednat o nové žalobě na EK. Kvůli pozastaveným dotacím pro Agrofert

Šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka a současného ministra kultury Lubomíra Zaorálka následně kritizoval i premiér Andrej Babiš, který upozornil, že zahraniční politiku státu určuje vláda jako celek.

„Je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno, ale které je v zahraničí vnímáno jako stanovisko České republiky,“ řekl Babiš serveru iDnes.cz.

Kritika izraelského plánu

Tomáš Petříček, Lubomír Zaorálek a Karel Schwarzenberg ve společném článku, které uveřejnilo sobotní Právo, kritizovali plánovanou izraelskou anexi části palestinských území. Dali přitom najevo své znepokojení nad dalším osudem Palestinců a položili si i otázku, co bude s izraelskou demokracií.

Vůz české policie - ilustrační foto
Diplomat Končakov spojovaný s kauzou ricin čelí výhrůžkám. Střeží ho policie