"Říkalo se o vás, že jste na tuto funkci mladý, ale já vím, že se již 17 let zabýváte problematikou ústavního práva, a proto doufám, že právě vaše relativní mládí spojené s elánem a energií vnese do práce Ústavního soudu další pozitivní impulz a povede k tomu, že Ústavní soud bude pracovat naplno," uvedl v krátké řeči prezident.

Připomněl také, že ve stejné místnosti lánského zámku byl před deseti lety jmenován předsedou Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten dnešní ceremonii spolu se šéfem senátu Milanem Štěchem přihlížel.

Důvěry si váží

Suchánek po složení slibu uvedl, že si velice váží důvěry a pocty, které se mu dostalo, když ho hlava státu navrhla a jmenovala. "Při výkonu této funkce budu usilovat o to, abych dostál všem povinnostem, které jsou s touto funkcí spjaty a v souladu se slibem ústavního soudce, který jsem právě složil, vykonával tuto funkci se zachováním všech povinností, které zákon a ústava na výkon této funkce kladou," řekl muž, který již dříve uvedl, že nebude rozhodovat v kauzách, v nichž by mohl být napadán pro podjatost.

Zeman se do dneška na veřejnosti neobjevil od zranění nohy, které utrpěl na konci října. Lékařské konzilium mu nařídilo klid, proto se prezident přemístil do Lán, kde odpočívá. Kvůli poranění vynechal oslavy 17. listopadu, zrušil plánované cesty do regionů a přesunul lety do zahraničí na příští rok. Podle šéfa jeho lékařského konzilia a ministra zdravotnictví Martina Holcáta se stav hlavy státu zlepšuje. Koleno již nemá oteklé a Zeman netrpí ani bolestmi.