Týdeník Respekt na konci listopadu uvedl, že Zeman údajně někdy při poradách nerozeznává své spolupracovníky, což by mohlo být způsobeno horším zrakem. Poukázal také na jeho zhoršující se chůzi, která je způsobena polyfunkční neuropatií. Zhoršující se zdraví je podle Respektu důvodem, proč by se Zeman mohl rozhodnout znovu nekandidovat na prezidenta.

"Mohu vás ujistit, že i když špatně slyším, což přiznávám, můj zdravotní stav je stabilizovaný, na dálku vidím perfektně. Dopoledne čtu bez brýlí a odpoledne mám dvě dioptrie," řekl Zeman novinářům.

Přečtěte si: Zeman odmítl, že by za odchodem Forejta byly intriky

Lidové noviny minulý týden napsaly, že lékařský tým pod vedením Martina Holcáta, který měl o prezidentovo zdraví pečovat, se přestal scházet. "Konzilium je v podstatě rozpuštěné. Nebyl důvod něco řešit. Kdyby přišla krize, něco by se zhoršilo, tak se svolá, ale nyní je vlastně pasivní," citoval deník Holcáta. Zeman má nyní své zdraví konzultovat s jednotlivými lékaři.

Spekulace o Zemanově zdraví jsou často spojena s nezdravým životním stylem, kterým se v minulosti netajil. Zeman je vášnivý kuřák a má blízko k alkoholu.

Čtěte také: Popularita prezidenta Zemana klesá. Přesto má podporu 60 procent Čechů