Leanza řád dostal podle Hradu za vynikající zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Zeman v proslovu před udělením vyznamenání nunciovi poděkoval za to, co udělal pro Česko. Poznamenal, že udílený řád má zajímavou analogii. Připomněl, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk vyvěsil na Pražském hradě vlajku s husitským kalichem a tehdejší apoštolský nuncius poté na protest odjel asi na dva roky z Prahy.

"Dnes je situace úplně jiná. Naše vztahy jsou přátelské, pan kardinál nechal nedávno na Týnský chrám umístit pozlacený kalich. Myslím si, že jako důkaz smíření a přátelství mi bude ctí, když vám dnes předám právě Řád Tomáše Garrigua Masaryka," řekl Zeman.

Nuncius Leanza v Praze zastupuje Vatikán od října 2011. Do funkce ho jmenoval papež Benedikt XVI.

Giuseppe Leanza, apoštolský nuncius v Praze
Zeman udělí vyznamenání zástupci Vatikánu. Apoštolský nuncius v Praze končí

Stejně jako se 75. narozeninami opouští Leanza svůj pražský post, přijde koncem dubna doba, kdy by po dovršení 75. roku měl pražský kardinál Dominik Duka podat do rukou papeže svou demisi. Zda ji papež přijme, nebo zda mu mandát prodlouží, není zřejmé.

Proti prodloužení jeho působení v čele české katolické církve protestovalo před několika týdny několik tuzemských katolíků, mnozí další křesťané, intelektuálové a politici se ale za Duku postavili. Zeman dokonce papeži Františkovi poslal dopis, ve kterém Dukovu činnost chválil a stavěl se za prodloužení jeho mandátu.

Vzhledem k tomu, že Leanza je cizí státní příslušník, mohlo mu být české státní vyznamenání uděleno i jindy než v řádové dny, kterými jsou 28. říjen a 1. leden. Podle dostupných informací takto významné české státní vyznamenání žádný z předchůdců Leanzy nedostal.

Papež František
Šéf komunikace Vatikánu odstoupil. Prý manipuloval s dopisem předchozího papeže

Nejvyšší státní vyznamenání od předchozích českých a československých prezidentů po roce 1989 dostali představitelé českých katolíků. Zeman udělil nejvyšší státní vyznamenání pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi. Řád TGM dostali od někdejších prezidentů Václava Havla a Václava Klause třeba arcibiskupové František Tomášek, Josef Beran nebo Miloslav Vlk. Řád TGM dostal také rabín Karol Sidon.

Řád TGM je druhé nejvyšší české vyznamenání po Řádu bílého lva. Zeman ho udělil do dnešního dne třinácti osobnostem, vyznamenal jím i cizí státní příslušníky. Zeman také dosud ve funkci prezidenta vyznamenal několik cizinců Řádem bílého lva. Udělil ho třeba slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, jordánskému králi Abdalláhu II. nebo zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi.

Ještě před vyznamenáním apoštolského nuncia Zeman předal dnes na Hradě ocenění vítězům soutěže Salon vín. Šlo o jeho první vystoupení na veřejnosti od prezidentské inaugurace, která se konala 8. března.

Národní pouť Velehrad 2017. Slavnostní poutní Mše
Na Velehrad dorazilo 30 tisíc věřících. Papež jmenoval dva nové biskupy