První živý duel Petra Pavla a Andreje Babiše nabídl Deník (podívat se můžete na celý záznam):

Zdroj: Deník

Exkluzivní debaty Deníku:

Kandidáti o důležitých tématech:

S kandidáty v podhradí - exkluzivní reportáže:

O prezidentovi České republiky rozhodne druhé kolo. Utkají se v něm Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel.
Proč u voličů uspěli právě Pavel a Babiš? Důležitou roli hrálo několik faktorů

Výsledky prvního kola: Postoupili Petr Pavel a Andrej Babiš

Vítězem prvního kola třetí přímé prezidentské volby v České republice se stal generál ve výslužbě Petr Pavel před Andrejem Babišem. Oba kandidáti se střetnou 27. a 28. ledna 2023 ve druhém kole. Volební účast byla vyšší než při minulé volbě prezidenta republiky a přesáhla 68 procent.

Andrej Babiš vs. Petr Pavel tužkou Milana Kounovského
Tady je Babišovo, tady Pavlovo: Jak to vypadá v obcích, které u voleb vybočovaly

Zatímco Babiš zvítězil na venkově a v okresních městech, ve větších aglomeracích naopak dominoval Pavel. Ten dokonce jako první v historii přímé prezidentské volby získal v prvním kole v některém kraji přes polovinu hlasů, když si jej v Praze vybralo 51 procent voličů. Zemanovým maximem bylo 49,2 procenta hlasů v Moravskoslezském kraji v roce 2018.

První dva kandidáty dělil nejmenší rozdíl hlasů (22 843) v prvních kolech přímých voleb prezidenta v historii České republiky. Pavel získal 35,4 procenta hlasů (1 975 056 hlasů) a Babiš 34,99 procent (1 952 213 hlasů). Třetí skončila se ziskem necelých 14 procent voličů (777 080) ekonomka Danuše Nerudová.

Povolební mapa Česka po prvním kole prezidentských voleb 2023
Povolební mapa Česka. Podívejte se, jak se volilo ve vaší obci

Historie prezidentů

Česká republika zažila tři polistopadové prezidenty: Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana. Volba hlavy státu se od roku 2013 změnila z nepřímé parlamentní ve všelidovou. Dvakrát v ní zvítězil Miloš Zeman. Poprvé porazil v druhém kole předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, podruhé akademika Jiřího Drahoše.

Osm prezidentských kandidátů

V lednových prezidentských volbách se o přízeň voličů ucházelo nakonec osm kandidátů. O Hrad se podle registračních rozhodnutí utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Josef Středula odstoupil z kandidatury na prezidenta

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v prezidentské debatě České televize 8. ledna 2023 oznámil, že z prezidentské kandidatury odstupuje a v boji o Hrad podporuje Danuši Nerudovou. Středula patřil mezi devítkou kandidátů k slabším, podporu měl u voličů podle průzkumů v nízkých jednotkách procent.

Kdo nesplnil podmínky?

Ministerstvo vnitra oznámilo, že 12 z původních 21 uchazečů do volby nezaregistrovalo, protože nesplnili zákonné podmínky.

Ministerstvo odmítlo registrovat například podnikatele Tomáše Březinu a Karla Janečka. Úřad vyřadil část občanských podpisů na podporu jejich kandidatur jako neplatných. Kandidáti museli doložit nominaci podporou minimálně deseti senátorů, 20 poslanců nebo 50 tisíc řadových občanů.

Podnikatel Karel Diviš nakonec v prezidentských volbách kandidovat mohl, uspěl u Nejvyššího správního soudu. Ten naopak zamítl stížnost podnikatele Karla Janečka a zrušil registraci Denisy Rohanové, která měla podporu členů bývalé Poslanecké sněmovny.

Kdo má na kampaň nejvíce peněz? 

Petr Pavel dva týdny před prvním kolem prezidentské volby nasbíral od sponzorů a příznivců téměř 40 milionů korun. Do kampaně tak může vložit částku odpovídající skoro celému zákonnému limitu. Danuše Nerudová měla k 30. prosinci 2022 k dispozici zhruba 32,8 milionu korun. Dalšímu ze tří favoritů volby Andreji Babišovi platí kampaň jím založené hnutí ANO. Na příslušný účet dosud poslalo deset milionů korun. Vyplývá to z transparentních účtů jednotlivých kandidátů.

Termín prezidentských voleb:

Předseda Senátu musí vždy datum volby oznámit 90 dnů před jejím zahájením. Musí se konat před uplynutím funkčního období Miloše Zemana, tedy před 8. březnem 2023. Miloš Vystrčil termín vyhlásil v červenci.

První kolo přímé volby se uskutečnilo 13. a 14. ledna 2023druhé se bude konat ve dnech 27. a 28. ledna 2023.

Do pěti dnů poté, co vyšlo datum volby ve Sbírce zákonů, si kandidáti museli založit transparentní účet.

Prezident Beneš s chotí při znovuodhalení pomníku v roce 1946.
KVÍZ: Obdivovaní i kritizovaní. Co vše (ne)víte o bývalých prezidentech?

Jak volit:

Volit prezidenta mohou všichni občané ČR starší 18 let. Lze volit na voličský průkaz, a to i v zahraničí na zastupitelském úřadě. Tři dny před zahájením prvního kola obdrží občané volební lístky se jmény kandidátů do schránek.

Kandidát se může vzdát své kandidatury do 24 hodin před zahájením volby.

Zdroj: Deník

Prezidentští kandidáti

Kdo z kandidatury odstoupil:

Kdo z kandidátů nesplnil náležitosti:

Exkluzivní rozhovory s partnery a příbuznými kandidátů na prezidenta:

Jak si představují partneři prezidentských kandidátů svoji roli po boku nejvýše postaveného politika či političky v zemi:

Prezidentský souboj Deníku

Nabízí odpovědi zájemců o Pražský hrad na důležité otázky dnešní doby v psané i audiovizuální podobě. Oslovili jsme devatenáct mužů a žen, kteří proklamovali svůj zájem účastnit se prezidentské volby. Na reakci na každou z otázek dostali kandidáti třicet vteřin.

1. Je členství v předlistopadové KSČ překážkou pro výkon prezidentské funkce? Proč ano, či ne? (řazení kandidátů je náhodné)

2. Podporujete manželství stejnopohlavních párů a jejich právo na adopci dětí? (řazení kandidátů je náhodné)

3. Jste pro mazání dezinformací a blokování webů, které je přinášejí? (řazení kandidátů je náhodné)

4. Bydleli byste s rodinou v areálu Pražského hradu a koho byste si přivedli jako klíčové spolupracovníky, konkrétně kancléře? (řazení kandidátů je náhodné)

5. Čeho se bojíte (jakou hrozbu považujete v současnosti za nejzávažnější)? (řazení kandidátů je náhodné)

S Putinem se jednat musí, shodli se v debatě Deníku Jaroslav Bašta, Zuzana Rohanová a Tomáš Zima:

Zdroj: Deník

Karel Diviš, Pavel Fischer a Josef Středula v debatě zdůraznili, že by nebyli spícími prezidenty a aktivně by vstupovali do veřejných debat. Všichni by dali přednost novoročnímu projevu 1. ledna a nehrnuli by se do jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí:

Zdroj: Deník

Na otázky v dalším Prezidentském souboji Deníku odpovídali Danuše Nerudová a Petr Pavel. Dva duely se věnovaly absenci Andreje Babiše v debatách, jeho zproštění obžaloby v kauze Čapí hnízdo, práci vlády Petra Fialy, pomoci regionům, rovnosti žen a mužů i české společnosti.

Zdroj: Deník
Zdroj: Deník