Vnímání diskriminace v české společnosti se podle STEM v uplynulých letech významně změnilo. V roce 2003 a v letech 2009 a 2010 ji považovala za závažný problém zhruba polovina veřejnosti. Od roku 2011 se podíl názorů, že diskriminace je velkým problémem, postupně zvyšuje. To, že je diskriminaci v Česku poměrně malým nebo okrajovým problém, si nyní myslí jen čtvrtina veřejnosti.

Osmačtyřicet procent občanů míní, že míra znevýhodňování určitých skupin obyvatel v posledních deseti letech stoupla. Podle 44 procent se situace v této oblasti nemění a podle desetiny Čechů diskriminace naopak ubývá.

Aktuální výzkum sice neukázal další zvyšování vysloveně negativního hodnocení vývoje v oblasti diskriminace, přesto je stále mírně vyšší počet těch, kteří si myslí, že diskriminace přibývá, než počet těch, kteří považují situaci za neměnnou, uvedli autoři průzkumu.

Nejzávažnější znevýhodňování lidí kvůli věku

Nejvíce obyvatel ČR, celkem 44 procent, považuje za nejzávažnější znevýhodňování lidí kvůli věku. Na druhé místo se s 21 procenty dostala diskriminace kvůli rase a národnosti a na třetí s 12 procenty znevýhodňování kvůli zdravotnímu postižení. Přibližně desetina lidí pokládá za nejvážnější diskriminaci kvůli pohlaví. Nejméně často lidé staví na nejvyšší příčku závažnosti diskriminaci kvůli výši majetku a sociálnímu původu.

V porovnání s uplynulými průzkumy ubylo lidí, pro které je nejzávažnější diskriminace podle věku a podle zdravotního postižení. Naopak stouplo zastoupení podle rasy a národnosti.

STEM provedl průzkum 20. až 27. května mezi tisícovkou lidí.