Vznik průmyslové zóny Nad Barborou schválila vláda v červenci na výjezdním zasedání v Ostravě. Na vybudování zóny v areálu bývalého dolu má stát dát až 750 milionů korun. Celkové náklady se odhadují na 1,2 miliardy korun a mělo by tam vzniknout až 2000 pracovních mís­t.

Ministr Babiš ale chce vládní rozhodnutí zrušit. Kabinet podle něj neměl před schvalováním informaci o tom, že kraj má pozemky vykoupit asi za 200 milionů korun od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly. Na jednání vlády v příštím týdnu to chce navíc spojit s řešením důchodů horníků. „Řekněte (hejtmanovi Miroslavu) Novákovi, ať těch 180 milionů za pozemky pošle vám," řekl ve středu v Praze horníkům, kteří přijeli demonstrovat za předčasné důchody.

Předložení analýz

V návrhu usnesení, které má redakce k dispozici, by měla vláda uložit ministrovi průmyslu, aby jí předložil mimo jiné podrobnou analýzu způsobilosti území určeného pro průmyslovou zónu Nad Barborou, analýzu ekonomické výhodnosti přeměny území, analýzu stavu ekologických zátěží v dotčeném území nebo analýzu obsazenosti současných ploch k průmyslovému využití v Moravskoslez­ském kraji.

Novák s Hanzelem tyto požadavky označili za nehorázný populismus. Všechny požadavky na zahájení prací podle nich už byly splněny a ty nyní vznesené jsou jen zástupné. Uvedli, že podobná strategická plocha, která by byla dobře dostupná z měst na Karvinsku s vysokou nezaměstnaností, v kraji není. Kraj se navíc zavázal, že další zóny už nebude stavět na „zelené louce", ale výhradně na brownfieldech, tedy bývalých průmyslových areálech.

Populismus

„Ministr Babiš je prostě hrobař našeho regionu a z důvodů ryze populistických si bere za rukojmí lidi, kteří tady žijí a těžce živí svoje rodiny," uvedl primátor Hanzel. Babiš podle něj zatím nenabídl horníkům žádné možnosti, jen všechny uráží. „Nenabízí žádné řešení současné, ale především budoucí nezaměstnanosti, která našemu regionu hrozí hlavně kvůli útlumu šachet. Pokud to nebudeme řešit hned, čekají nás velké sociální problémy. Jiná vhodná plocha než Barbora na Karvinsku není, i to už jsme prokázali," uvedl Hanzel.

Novák odmítá připustit, že by z budování zóny sešlo. „Andrej Babiš svými neustálými pokusy revokovat červencové usnesení vlády, a Barboru tak sejmout, lidem doslova trhá chleba od huby. Egoisticky kope kolem sebe, neschopný přiznat svůj omyl," uvedl hejtman. Vadí mu i snaha propojit jednání o penzích horníků s řešením problémů OKD a budoucností zóny. „Nikdy by mě nenapadlo, že v rámci sporu mezi miliardáři si jeden z nich vezme jako rukojmí lidi, kteří dřou v extrémně těžkých podmínkách, aby uživili svoje rodiny," prohlásil Novák.

Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnanosti v zemi, na konci srpna tam nemělo práci přes 72.000 lidí. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji (a po Mostecku druhá nejvyšší v zemi) je v okrese Karviná, podíl nezaměstnaných tam činil 11,2 procenta. Těžební společnost OKD má nyní zhruba 11.000 vlastních zaměstnanců, dalších 3000 lidí zaměstnávají dodavatelské firmy.