Hned dvě nehody komplikovaly provoz dálnice u Tvarožné. „Zranilo se při nich pět lidí. Bourala tam nejméně dvě nákladní a pět osobních aut,“ informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Ve směru na Prahu dále havaroval na dálnici u Podolí na Brněnsku řidič cisterny s mlékem. Nehody se nevyhnuly ani dálnici D2. „Kamiony bouraly na pátém kilometru u Chrlic a na desátém u Opatovic na Brněnsku,“ sdělil Mikoška.

I tyto nehody se však během odpoledne podařilo vyřešit. „Bourané kamiony se kolem páté hodiny podařilo odstavit na kraj komunikace a úsek je tak plně průjezdný,“ informoval k večeru policejní mluvčí Pavel Šváb.

Brněnská Kometa. Ilustrační foto.
Brněnské vrcholové sportovní kluby si rozdělí přes šedesát milionů


Kalamitu vyhlásila také společnost Kordis, která koordinuje hromadnou dopravu v celém kraji. „Vzhledem k trvalému sněžení nastává v kraji kalamitní stav. Lidé musí očekávat zpoždění na většině autobusových linek. Z vlaků je omezena pouze linka S3, kde je odřeknuto několik vlaků z Brna do Kuřimi, Tišnova nebo Hrušovan u Brna,“ stálo na jejich na webu.

Problém se sněhem řešil i brněnský dopravní podnik. Mezi druhou a třetí odpoledne hlásili dispečeři problém hned na sedmi linkách. „Problém je hlavně na západě města a v kopcovitých úsecích, kde spoje jezdí s velkými obtížemi nebo dokonce vůbec,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Ostatní spoje nabíraly zpoždění desítky minut.

Před silným sněžením varují meteorologové i v úterý odpoledne. Lidé by podle nich měli počítat s náhlým sněžením a při řízení tomu přizpůsobit rychlost jízdy. 

Sníh a ledovka na silnicích zaměstnávají jihomoravské hasiče, záchranáře a policisty už od ranních hodin. Policisté od rána vyjížděli už k více než stovce nehod v celém kraji. 

K první vážnější nehodě vyjížděli po sedmé hodině ráno. „Mezi obcemi Zastávka a Zakřany na Brněnsku uvízlo kvůli špatné sjízdnosti vozovky pět vozidel. Nyní už je silnice bez potíží průjezdná,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Před osmou hodinou zaměstnalo policisty auto, které po nehodě skončilo na střeše u Předklášteří na Brněnsku. „Řidič skončil v nemocnici, nešlo ale o vážnou dopravní nehodu,“ popsal Zámečník.

Na místo vyjížděli i jihomoravští záchranáři. „Ošetřili jsme mladého muže s lehkým poraněním krku. Převezli jsme ho do Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích,“ uvedla mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Jen o půl hodiny později se střetla čtyři osobní auta mezi Rozdrojovicemi a Jinačovicemi na Brněnsku. „Na místě byli dva zranění. Některá z aut blokovala vozovku, jiná byla mimo ni. V současné době už je místo průjezdné,“ řekl Zámečník.

Zraněné ošetřili záchranáři. „Mladou ženu a ženu ve středním věku jsme převezli do bohunické nemocnice s lehkými poraněními,“ konstatovala Kropáčková.

Dvě osobní auta se střetla také v brněnské Žabovřeské ulici. „Mladého muže jsme s lehkým zraněním ruky převezli do traumacentra bohunické nemocnice,“ dodala.

Ilustrační foto
Na kolejích loni zemřelo nejvíc lidí za posledních deset let. Většinou sebevrahů