V pěti krajích proto nelze vyloučit ani překročení povodňových limitů. Nejsilnější bouřky se očekávají dnes odpoledne a večer v Čechách s výjimkou Karlovarského kraje. V noci na sobotu budou bouřky slábnout. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Silná bouřka na chvíli zastavila i pražské Letiště Václava Havla.
Přes Prahu se opět přehnala bouřka s krupobitím. Chvíli nefungovalo letiště

"Vzhledem k předpovídaným bouřkám s přívalovými srážkami mohou hladiny toků od pátečního odpoledne do sobotního rána poměrně rychle reagovat, a to zejména v Čechách v oblastech s výraznějším nasycením po předchozích deštích. V závislosti na spadlých srážkách může docházet k přechodným vzestupům hladin na malých a středních tocích na celém území ČR. Nelze vyloučit i krátkodobé překročení limitů pro SPA," uvedli meteorologové. Přívalové srážky mohou rychle rozvodnit malé toky a suchá koryta, zatopit sklepy či podemlít cesty a silnice.

Povodňovou bdělost meteorologové předpokládají v Praze, Středočeském, Plzeňském, Jihočeském kraji a v kraji Vysočina. Kromě těchto krajů se velmi silné bouřky dnes očekávají ještě v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji a na Děčínsku, Ústecku a Litoměřicku v Ústeckém kraji.

Bouřky postupně přejdou na Moravu a do Slezska a budou slábnout. Při deštích by tam mohlo spadnout do 30 milimetrů srážek.

V sobotu a neděli se mohou bouřky na východě a severovýchodě republiky opakovat. ČHMÚ bude výstrahu nadále upřesňovat.

Ilustrační foto
V Česku padly teplotní rekordy, nejvíce bylo ve středních Čechách