V sobotu dopoledne platil na některých místech Česka extrémní stupeň povodňového nebezpečí. Hladiny vodních toků mohly podle meteorologů ČHMÚ vystoupat až na nejvyšší povodňový stupeň podobně, jako k tomu na některých místech země došlo již v pátek a v noci na sobotu. 

Výstraha před stoupajícími hladinami toků po předešlých bouřkách platila původně až do dnešních 15:00 pro celý Moravskoslezský kraj, většinu Olomouckého kraje a také východní části Královéhradeckého a Pardubického kraje. V poledne však meteorologové výstrahu upřesnili a v současné době je již riziko povodní minimální.

Říčka Luha v Jeseníku nad Odrou se po prudkém lijáku vylila z břehů.
Východ Česka trápí přívalové deště. Ve Studénce se vylil z koryta potok

Situace se podle expertů z ČHMÚ změní v neděli dopoledne, kdy do Česka dorazí bouřky a krupobití, které bude provázet také silný vítr. „V neděli odpoledne a večer se mohou vyskytnout i velmi silné bouřky, doprovázené krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a kroupami,“ upozorňují meteorologové.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,“ upozorňují odborníci.

Druhý stupeň nebezpečí platí v celém Jihočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kraji Vysočina a v částech Středočeského a Olomouckého kraje. Varování prvního stupně se pak týká Libereckého, Středočeského, Plzeňského, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a také Prahy.

Popadané stromy i sesuv půdy

Téměř tři sta zásahů kvůli bouřkám a přívalovým dešťům evidovali k sobotnímu ránu Moravskoslezští hasiči na území kraje. Na takzvané prodloužené Rudné směrem z Ostravy na Opavu dokonce řešili i svah, který se sesul na silnici.  

Nejčastěji hasiči kvůli prudkým bouřkám čerpali vodu ze sklepů či lagun a řezali stromy. Zásahy se obešly bez zranění. Od páteční sedmnácté hodiny do sobotní šesté hodiny ranní hasiči v kraji evidují 266 zásahů spojených s počasím - z toho 14 v okrese Frýdek-Místek, 21 Karviná, 78 Nový Jičín, 38 Opava a 115 Ostrava. "V tuto chvíli probíhá ještě okolo dvaceti zásahů, nejde ale o nárůst, nýbrž dodatečné odstraňování škod," řekl Deníku v sobotu po osmé ranní hodině mluvčí Moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. 

Hned šest hasičských jednotek zasahovalo v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku, kde přívalový déšť zatopil kromě jednotlivých sklepů rovněž prostory v centru obce. 

"Hasiči museli před záplavou ochránit trafostanici - vykopali několik provizorních kanálů ze vzniklé laguny do řeky a tím se jim podařilo udržet hladinu vody pod kritickým místem. Před zatopením ochránili rovněž kulturní dům, vodu odčerpávali i z jednoho z bytů v domově seniorů," popisuje mluvčí hasičů. 

Ve Studénce se z břehů vylil potok

Jak déšť postupoval krajem, způsobil potíže například ve Studénce, kde se vylil z břehů Butovický potok a znemožnil tak provoz na několika ulicích ve městě. Hasiči po opadnutí vody do pozdních večerních hodin odčerpávali zaplavené domy.

Zásahy hasičů ve Studénce:

Zdroj: Youtube

Stejná situace nastala později v Ostravě. Hasiči museli po dvacáté hodině odčerpávat vodu z několika garáží, uvolňovat kanálové vpustě či odstranit několik stromů. Na některých místech stavěli hasiči hráze z pytlů, aby usměrnili vodu do míst, kde nenapáchá škodu.

"Na silnici I/11 - tedy na “prodloužené Rudné” - se vlivem silného deště sesul svah na komunikaci. Hasiči odstranili nánosy bláta a oba jízdní pruhy uvolnili," uvedl dále Jakub Kozák. 

Na Opavsku voda zaplavila domy i sklepy

V Dobroslavicích na Opavsku poškodil vítr eternitovou střechu a voda tak začala zatékat do domu. I v dalších částech tohoto regionu řešili hasiči následky přívalových srážek - voda zatopila přízemí rodinného domu v Kružberku, hasiči ve Štáblovicích odčerpávali vodu ze zatopené kanalizace.

Zásahy hasičů na Opavsku:

Zdroj: Youtube

Voda zaplavila sklepy a komunikace rovněž na Frýdecko-Místecku. Několik příkopů museli hasiči odčerpat v Jablunkově a snížit tak riziko zaplavení přilehlých rodinných domů.

Nepřízeň počasí způsobila v Moravskoslezském kraji také řadu dopravních nehod. K nehodě s vážným zraněním motocyklisty došlo v pátek po 15. hodině v Třinci, kde řidič nákladního automobilu narazil do motorkáře. K tragické nehodě došlo v pátek na Opavsku, kde při nehodě zahynul motorkář. Podle policejní mluvčí s největší pravděpodobností nezvládl řízení ve vysoké rychlosti a na mokré vozovce havaroval.

Pátrání po muži, který se koupal pod jezem, pokračuje

Na Orlickoústecku potápěči stále pátrají po dvaadvacetiletém muži, který si šel v pátek zaplavat do řeky Orlice. Potápěči, jištěni lanovými úvazy, propátrali samotný jez, který se mladíkovi stal zřejmě osudným. V místech, nedaleko orlickoústeckého koupaliště, kde k tragédii došlo, má řeka po nedávných lokálních povodních hloubku až kolem čtyř metrů.

Podle hasičů by se tělo mohlo nacházet u břehů řeky, zaklíněno pod kořeny stromů, které zde rostou. „S největší pravděpodobností bude zaklíněn někde pod hladinou mezi kořeny. Prudký proud může také vymlet tzv. kapsy u břehů a je možné, že tělo muže bude právě tam,“ vysvětluje Jakub Hlavsa z Hasičského záchranného sboru Ústí nad Orlicí.

Hasiče na Olomoucku trápily menší toky

Čerpání vody ze sklepů, popadané stromy, zaplavený podjezd, ale také obavy z toho, že se zopakují bleskové povodně. Hasiči v Olomouckém kraji měli rušnou noc a kvůli bouřce, kterou provázely silné lijáky, vyjížděli ke čtyřem desítkám událostí. Nejvíce zásahů bylo na Prostějovsku a Olomoucku.

„Po silných bouřkách, které kraj zasáhly hlavně v pátek večer a v noci na sobotu, evidujeme na čtyři desítky výjezdů. Řešili jsme především popadané stromy, ucpanou kanalizaci a propustky a čerpali vodu ze sklepů. Například v Droždíně voda, která přitekla z polí, ohrožovala trafostanici. Monitorovali jsme ale i situaci v Šumvaldu,“ řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Kroupy jako golfové míčky

Situace byla v pátek odobná také v Jihomoravském kraji. Liják zaměstnal především hasiče. „V souvislosti s podvečerní bouřkou evidujeme více jak čtyři desítky událostí - nejvíce na Pohořelicku a také v Žabčicích a okolí na Brněnsku. Nejčastěji čerpáme vodu ze zatopených prostor,“ upřesnil mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

Kroupy jako golfové míčky. Úrodu v obci Rybníky na Znojemsku poničila v pátek k večeru bouřka.
Kroupy jako golfové míčky. Hasiči měli kvůli bouřce desítky výjezdů

Obec Rybníky na Znojemsku zasypaly v několika vlnách také velké kroupy. „Některé byly velké skoro jako golfové míčky. Pomlátilo nám to úrodu na zahrádce. Auto manžel naštěstí stihl schovat, ale švagrovi kroupy poničily pergolu. Sousedům plave na poli v bahně seno,“ řekla Deníku jedna z místních Kateřina Chaloupková.

Okolní pole byla podle ní během chvíle pod vodou. Voda zaplavila i silnice. „Jak rychle bouřka přišla, tak stejně rychle odešla. Za půl hodiny bylo po všem,“ dodala Chaloupková.