Hřbitovy na Památku zesnulých osobně navštěvuje více než polovina dotázaných, přes 25 procent lidí, zejména z Prahy, si na své blízké zemřelé vzpomene, ale na hřbitov nechodí. Ke vzpomínce bez návštěvy hřbitova lidé někdy přidávají zapálení svíčky doma, společný oběd s příbuznými nebo si prohlíží fotografie.

Podle průzkumu ale jen pětina těch, kteří chodí na hřbitov, mohou na něj zajít přesně v den Památky zesnulých. Většinou jsou to ti, kteří ho mají poblíž nebo mají víc času na cestování. Další pětina lidí přesný den Dušiček dodržuje jen v případě, že nejde o pracovní den.

Polovina veřejnosti navštěvuje hřbitov pár dnů před nebo po 2. listopadu podle toho, kdy se jí to hodí. Zhruba desetina lidí na něj zajde i s delším časovým odstupem od Dušiček nebo návštěvy rozděluje na několikrát, protože obchází více hrobů.

Svíčky a věnce

Devět z deseti lidí přitom nosí na hroby svíčky a více než polovina Čechů věnce. Častou dekorací jsou i květiny. Polovina návštěvníků hřbitovů v období Dušiček kombinuje kupovanou výzdobu s vlastní výrobou. Pouze vlastnoručně vyráběnou výzdobu má přes deset procent domácností.

Podle STEM/MARK je třetina lidí ochotna zaplatit za dušičkové dekorace mezi 100 až 200 korunami a další třetina vydá 200 až 500 korun na jeden hrob. Méně než sto korun utratí pětina dotázaných. V souvislosti s Dušičkami se však téměř třetina občanů setkala i s tím, že jim bylo z výzdoby hrobu něco ukradeno nebo poničeno.

Agentura provedla průzkum v době od 14. do 16. října mezi 579 lidmi ve věku 15 až 59 let.