Vyjednávači ANO a ČSSD se dohodli na textu programového prohlášení menšinové koaliční vlády obou stran ve středu. S výsledkem chtějí obě uskupení nejprve v pátek seznámit své stranické orgány, proto ho zatím jejich představitelé nekomentovali. Vládu mají podle dosavadních dohod tolerovat komunisté a pomoci jí tak k většině ve Sněmovně.

Základem dokumentu je podle zjištění ČTK lednové programové prohlášení menšinové vlády ANO, která nezískala důvěru ve Sněmovně. V textu jsou nově zaneseny některé z priorit ČSSD, jako je zákaz privatizace veřejných služeb a společností se státní účastí, zavedení nemocenské v prvních třech dnech stonání ve výši 60 procent, zálohované výživné, zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun či garance nezvyšování spoluúčasti pacientů. Z požadavků sociální demokracie ale dokument neobsahuje například bankovní a dědickou daň.

Předseda Vojtěch Filip na sjezdu KSČM.
Menšinová vláda ANO a ČSSD: komunisté budou kontrolovat státní firmy

"Jedním z hlavních cílů této vlády je boj za zájmy českých občanů v EU a odmítnutí existující úpravy uprchlických kvót, neboť takto koncipované řešení není efektivní a rozděluje Evropu," píše se v úvodu programového prohlášení. ČR bude podle dokumentu jako evropské řešení prosazovat zajištění vnějších hranic EU a právo výběru uprchlíků na území mimo unii. V rámci EU bude chtít vláda také získat větší podporu pro boj s daňovými ráji a pro rozvoj jaderné energetiky. "Vláda nevidí v současné době možnost přijetí společné evropské měny," je uvedeno v prohlášení.

Podstatou důchodové reformy má být oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi nimi. Vláda chce také zrychlit výstavbu zejména nájemního bydlení pro seniory a mladé rodiny.

Součástí plánu na strategický investiční program je nový zákon o liniových stavbách, který má podpořit dopravní výstavbu. Vláda chce připravit budování nových jaderných bloků. Investiční pobídky hodlá poskytovat jen výjimečně pro akce s vysokou přidanou hodnotou. "Budeme hledat řešení pro zlepšení situace hospodářsky problémových regionů napříč jednotlivými resorty," píše se v dokumentu.

V oblasti digitalizace je cílem kabinetu maximální dostupnost vysokorychlostního internetu a elektronizace státní správy. "Vytvoříme centrální portál státu, kde si občan bude moci vše vyřídit, a k tomu využijeme služeb České pošty pro ty občany, kteří internet nemají," uvádí programové prohlášení.

Vteřiny dne 10. května 2018
Komunistická kontrola, přípustný Pitomio a rakety proti Izraeli: Vteřiny dne

Vedle nového zákona o příjmových daních má k reformě státu vést vyrovnaný státní rozpočet, regulace trhu práce a pravidla pro financování školství, zdravotnictví a sportu. Důsledně se mají kontrolovat regulované ceny, především vodného a stočného. Se samosprávami chce vláda jednat o výši příspěvku na výkon státní správy.

Výdaje na obranu se mají zvyšovat s vyšší účasti domácích firem. Bezpečnost země má podpořit i soběstačnost v energetice a potravinách a ochrana přírodních zdrojů. "Tato vláda nebude do státní správy dosazovat politické nominanty, naopak státní správu otevře a odpolitizuje," píše se v dokumentu. Má pokračovat spolupráce kabinetu se zaměstnavateli a odbory.

K textu koaliční smlouvy dospěli předsedové ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček už v pondělí. Oba dokumenty má dostat k dispozici prezident Miloš Zeman. V pátek se kvůli dohodě na společné menšinové vládě sejde ke společnému jednání celostátní výbor a poslanecký klub ANO a také předsednictvo ČSSD. Vyhlásit má vnitrostranické referendum o společné vládě, které potrvá až do první červnové dekády.

Tomio Okamura.
Průzkum: Volby by jednoznačně vyhrálo ANO, Okamura oslabil