„Je to daňový podvod, bohužel se těžko prokazuje.“Ondřej Jakob, mluvčí min. financí

Nezdaněné příjmy z těchto pronájmů se podle ní pohybují kolem dvou až pěti miliard korun ročně. To je přibližně tolik, kolik činí podle Českého statistického úřadu obrat nelegálního trhu s omamnými látkami. Ročně tak stát přijde o stovky milionů korun na daních. „Je to daňový podvod, bohužel se těžko prokazuje,“ říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Policie se totiž těmito případy sama nezabývá. Volnou díru na trhu tak zaplňují soukromé bezpečnostní agentury, které nabízejí obcím i soukromníkům monitorování využívání obecních bytů.

Nelegální trh s nemovitostmi okrádá stát ročně o desítky milionů

„Poptávka je obrovská,“ pochvaluje si mluvčí bezpečnostní agentury ABL Jiří Bartyzal a dodává, že klienty jsou především obecní úřady po celé republice.

Celková náprava je ale daleko. Situaci by měl řešit nový občanský kodex, jehož nová podoba by měla jít do vlády koncem roku. Pronajímání bytů načerno, bez souhlasu majitelů, je ale protiprávní už dnes. „V takovém případě nevznikne platný podnájem. Dotyčná osoba tak byt užívá protiprávně. Vlastník bytu může vypovědět s nájemcem smlouvu bez soudu,“ říká advokátka Kateřina Slušná s tím, že v případě odhalení nelegálních pronájmů tak hrozí okamžité vystěhovaní jak nájemci, tak pronajímateli bez jakékoli náhrady.

Vněkterých případech se ale může dokonce jednat o trestné činy. „Jedná se o zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby, protože peníze z načerno pronajímaných bytů nikdo nedaní,“ říká Slušná. Pak se trestní sazba pohybuje od šesti měsíců až po osm let.