Setkání politiků s radikálními názory vnímá několik občanských iniciativ jako nebezpečné a připravují proti nim poklidné protesty. 

Některé organizují krajně levicové a anarchistické skupiny, které na sociálních sítích a internetu vyzývají k protestu "proti politice strachu a vylučování". Zatím se chystají zúčastnit stovky lidí.

Prezident Miloš Zeman s lídrem SPD Tomio Okamurou
Zeman se sbližuje s Okamurou, Babiš se jim vzdaluje

Účastníci konference budou přijíždět už v pátek, na který Iniciativa Ne rasismu, queer anarchistická skupina QAS, křesťansko-feministické ekumenické uskupení RFK a Socialistická solidarita svolávají demonstraci na Staré Město.

V den konání konference plánují blokádu místa jejího konání na Chodově, která má začít už v 8:00 před Národním archivem. Na sobotní odpoledne pak svolává demonstraci iniciativa Proti projevům nenávisti, za níž stojí mimo jiné lidskoprávní aktivista Jan Cemper.

Levicové skupiny využívají setkání pravicových populistů k obecnější kritice režimů, které označují jako kapitalistické. Boom pravicového populismu je podle nich reakcí na krizi moderní společnosti, kterou způsobil neoliberalismus.

Wilders, Le Penová i Mayer

Pravicový populismus podle nich přitom není snadno rozčlenitelné a homogenní hnutí, jednotlivá uskupení se od sebe významně odlišují, některá jsou neoliberální, jiná sociální, některá jsou antisemitská a jiná ze sebe naopak dělají ochránce Židů před muslimskou zlovůlí, uvádí Iniciativa Ne rasismu. "Mají však jedno významné pojítko. K získání moci užívají strachu a nejistot vyvolaných krizí moderní společnosti," tvrdí.

Pražská policie plánuje v souvislosti s konferencí podle mluvčího Tomáše Hulana odpovídající bezpečnostní opatření. "Do tohoto opatření nasadíme několik desítek policistů antikonfliktního týmu, pořádkové a dopravní policie a služby kriminální policie a vyšetřování," uvedl Hulan.

Andrej Babiš položil věnec k hrobu Tomáše  Garrigua Masaryka.
Den D pro Babišovu vládu. Ministři nejprve položili věnec k hrobu T. G. Masaryka

Kromě Okamury, který se po velkém zisku voličských hlasů a vyjednávání s dalšími politiky stal místopředsedou Sněmovny, v Praze vedle Wilderse a Le Penové vystoupí také zástupce rakouské krajně pravicové strany FPÖ a europoslanec Georg Mayer či populisté z Británie, Itálie, Německa, Belgie či Polska.

Le Penová promluvila i ve sněmovně 

Podle programu konference, která má motto Za Evropu suverénních národů, mají její účastníci mluvit o budoucnosti Evropy. Le Penová, dcera zakladatele Národní fronty Jeana-Marie Le Pena, který například bagatelizoval nacistické plynové komory, už na pozvání Okamury Česko navštívila a promluvila i ve Sněmovně.

Wilders proslul svou protiislámskou rétorikou, islámští radikálové požadují veřejně jeho smrt. Proto ho bude muset hlídat česká policie. "Bude na území České republiky chráněn policií v součinnosti a na základě žádosti policie Nizozemského království, která o to formou nóty požádala ministerstvo zahraničních věcí," řekla Lidovým novinám policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Také Wildersova návštěva Prahy se už plánovala, do Senátu ho před několika lety pozval Jiří Oberfalzer (ODS). Kvůli kritice, mimo jiné od tehdejšího předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS), z ní však sešlo. Nyní se tři odpůrci migrantů a islámu v Praze setkají.

Miloslav Ludvík.
Ministři odcházejí. Na rozjezd dostanou od státu statisíce