Armáda a policie si udržují čelní pozice několik let, poslední dva roky důvěra v obě instituce vytrvale roste. Policistům nyní věří 70 procent respondentů, to je nejvíce od roku 1994, kdy CVVM začalo průzkum dělat. Vojákům věří 69 procent lidí, což je druhý nejlepší výsledek za dobu měření. O procento lepší výsledek měla armáda letos v březnu.

Andrej Babiš
Andrej Babiš: Česko je zemí pro budoucnost. Češi by na něj měli být hrdí

Výraznější převaha důvěry nad nedůvěrou je patrná ještě u soudů, které se těší důvěře 58 procent oslovených, a bank s důvěrou 54 procent veřejnosti. Důvěra veřejnosti k soudům je v současnosti druhá nejvyšší od roku 1994, shodnou hodnotu zaznamenalo CVVM i v listopadu 2018. Nejvíce lidí - 61 procent - věřilo soudům v září 2014.

Na druhém konci žebříku jsou politické strany a hnutí, kterým věří 26 procent lidí, a církve s důvěryhodností 24 procent.

Média si pohoršila 

Oproti březnu si výrazněji pohoršila média. "Aktuální šetření ze září 2019 ukázalo na podobný vývoj jako v minulých dvou letech, kdy se pravidelně střídají nárůsty a poklesy důvěry jednotlivým typům médií… Důvěra médiím je silně ovlivněna současným děním ve společnosti, a proto dochází k těmto výkyvům, které však nemají dlouhého trvání," uvedli analytici CVVM.

Pochod sokolů Prahou. Ilustrační snímek
Česko patří sokolům. Města si připomínají osud obětí v boji za svobodu