Za nejzávažnější důvod k odchodu z funkce pokládá veřejnost případ, kdy byl politik usvědčen z trestného činu v souvislosti s výkonem funkce. Na 97 procent lidí se domnívá, že takový člověk musí rezignovat. Jen o dva procentní body méně, tedy 95 procent lidí míní, že důvodem k rezignaci na funkci je i to, pokud byl politik obviněn z trestného činu v souvislosti s výkonem jeho funkce. Čtyřiadevadesát procent respondentů si myslí, že odejít má i ten, kdo byl soudně shledán vinným ze spáchání úmyslného trestného činu nesouvisejícího s funkcí, 92 procent lidí si myslí, že k tomu stačí obvinění z takového trestného činu.

Neoprávněné používání akademického titulu je důvodem k rezignaci podle 91 procent lidí, 89 procent lidí si myslí, že stačí, aby byl nějaký politik „spojován s nějakou trestnou činností". Ve všech popsaných případech tvořily nadpoloviční většinu odpovědí ty znějící „rozhodně ano", tedy že takový člověk by měl rozhodně funkci složit.

Majetkové machinace

U dalších odpovědí už lidé o tom, že jde o důvod pro rezignaci, tak přesvědčeni nebyli, relativně přibývalo odpovědí ve formě „spíše ano". Na 80 procent lidí si myslí, že odstoupit by měl i politik, který úmyslně zalhal ve veřejném vystoupení, 40 procent odpovědí znělo „rozhodně ano" a 40 procent „spíše ano". Že by měl odstoupit politik, který je „spojován s nevyjasněnými finančními nebo majetkovými operacemi" si myslí 79 procent dotázaných, 69 procent lidí si to myslí o někom, kdo zavinil vážnou nehodu, 68 procent o tom, kdo se v opilosti dopustil výtržnosti, podle 64 procent by měl rezignovat politik, který byl odsouzen v občanskoprávním sporu pro pomluvu. Poslední možností, kde podíl kladných odpovědí přesahuje 50 procent, je situace, kdy má podle 56 procent lidí odstoupit ten, kdo se dopustil společensky nevhodného chování.

Méně než polovina lidí – 41 procent – se domnívá, že důvodem k rezignaci je to, když se politik dopustí přestupku nesouvisejícího s výkonem jeho funkce. Sedmadvacet procent lidí je přesvědčeno o tom, že důvodem k odchodu politika je i to, když se jeho blízký příbuzný dopustí úmyslného trestného činu. Manželskou nevěru za důvod k rezignaci pokládá 25 procent dotázaných.

Podrobnější analýza podle CVVM ukázala, že ženy hodnotí poněkud přísněji než muži nevěru a společensky nevhodné chování. Z hlediska věku jsou lidé ve věku od 45 do 59 let shovívavější a lidé od 60 let výše jsou naopak méně shovívaví k nevěře. Autoři výzkumu také uvádějí, že v porovnání s předchozími lety je patrný benevolentnější přístup ke společensky nevhodnému jednání. O něco méně přísně než v předchozím desetiletí je prý hodnoceno i spáchání opilecké výtržnosti.