„Každý rok je musím držet na kolenou, aby neutekli kvůli petardám pod postel," líčí Ústečanka Věra Nováková.

HLAVNĚ ŽÁDNÉ MEDIKAMENTY

Jenže podle zkušených chovatelů je právě takové chování majitelů psů nevhodné. „Je to pro ně informace, že se děje něco mimořádného a špatného, což je ještě víc vystresuje," vysvětluje Jaroslava Ježková, vedoucí ústeckého útulku pro zvířata v nouzi.

Proto doporučuje, aby páníčci do těch devíti večer své miláčky vyvenčili a pak je nechali už doma. „Ať si najdou místečko, které považují za bezpečné ,a tam silvestrovské bláznění přečkají. Určitě ho už neberte ven a nedávejte mu otupující medikamenty," doporučuje Jaroslava Ježková.

Také doporučuje, aby si lidé zavřeli ty psy, které mají na zahradě, případně aby je vzali raději domů. Po vánočních a novoročních svátcích obvykle mívají v útulku nával. Letos zatím mají štěstí. Všechny pejsky, které do útulku po Vánocích strážníci dovezli, už zase mají domov.

PETARDY JSOU LEGÁLNÍ JEN O SILVESTRU

Podle Jana Novotného, zástupce ředitele ústecké městské policie, odvážejí do útulku zvířata – nechtěné dárky, nebo ta, která se zaběhla právě kvůli petardám. „Obvykle to bývají dvě vlny, jedna po Vánocích a druhá po silvestru, někdy se takto sejde i dvacet zvířat," poznamenal Novotný.

Zároveň neopomenul připomenout, že odpalování petard je legální pouze o silvestru. „Obvykle k tomu přistupujeme jako ke znečištění veřejného prostranství. Buď udělíme blokovou pokutu, nebo při větším nepořádku předáme přestupkové komisi," dodal.