„Obce kolem Brd, kde má stát americký radar, mají dostat miliardu a čtvrt na rozvoj regionu. Chceme, aby vláda měřila stejným metrem. Kvůli radaru jsme strategickým cílem pro útok jakékoliv armády. Chceme kompenzaci,“ uvedl starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.

Nový radar z Itálie v nedalekých Nepolisech měl nahradit tři ruská zařízení. Jeden z původních radarů však armáda pouze přesunula do vzdálenosti 350 metrů od sídliště.

„Radar je v provozu celý den. Griluje stovky rodin. Jsme na tom hůř, než budou lidé v Brdech, kde má fungovat pouze v případě ohrožení. Nikdo nám přitom nic neřekl!“ rozčílil se starosta.

Obce v okolí Slavkova sepsaly už řadu petic, pod které se podepsalo 4500 lidí. Kauza se dostala k ústavnímu soudu, armádu to však nezastavilo. „Nejsme proti radarům, ale požadujeme záruky. Chceme vědět, jak bude fungovat systém varování v případě napadení a zda je záření skutečně tak neškodné. Musíme lidem garantovat, že jejich zdraví není ohroženo,“ řekl starosta Zbýšova Jaroslav Žalkovský.

Ministerstvo obrany považuje žádost obcí za neopodstatněnou. „Chtít peníze za radar jako případný cíl útoku je stejné, jako žádat kompenzace za nemocnici, protože se v ní vyskytují nakažlivé choroby,“ uvedl mluvčí Andrej Čírtek.