Předchozí
1 z 3
Další

Podaří se ustavit mandátový a imunitní výbor jako podmínku dalšího jednání sněmovny?

Musí, neboť bez toho nemůže dojít k ověření mandátů nově zvolených poslanců. Sněmovna určí jen počet členů výboru, které nominují jednotlivé parlamentní strany. Ti pak ze svého středu zvolí předsedu.

Má ANO problém s tím, aby se jím stal šéf hnutí STAN Petr Gazdík?

Po vzniku tzv. Demokratického bloku, kam patří ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, se situace poněkud změnila.  To znamená, že některá z opozičních stran musí ustoupit ze svého nároku na vedení jednoho výboru, aby mohl být zvolen Petr Gazdík.  Ale ani tím STANu nevnikne automatický nárok na předsednictví mandátového a imunitního výboru.

Jiří Pospíšil
Pospíšil chce být předsedou TOP 09, připravil by stranu na blížící se volby

Vám by Petr Gazdík v jeho čele vadil?

Momentálně si nevybavuji, jak pan Gazdík vystupoval ohledně vydání pana Babiše k trestnímu stíhání, takže nejsem schopen to vyhodnotit. Nemám nic proti tomu, aby byl předsedou opoziční poslanec, pokud zajistí neutralitu tohoto výboru.

Andrej Babiš v minulých dnech řekl, že by podruhé o své vydání možná nepožádal. Jak by se zachovali členové klubu ANO, opět by opustili sál?

Uvidíme, co se v té věci ještě stane a kdy přijde druhá žádost. Připomínám, že trestní stíhání dalších devíti lidí v kauze Čapí hnízdo pokračuje a všichni si podali stížnost, o níž bude rozhodovat státní zastupitelství.  Pokud by jim bylo vyhověno, zřejmě by následovalo zastavení i u pánů Babiše a Faltýnka, kde je nyní trestní stíhání přerušeno. My to považujeme za účelovou záležitost. Právníci nás upozorňují, že obvinění nejsou dostatečně podepřena důkazy. Sněmovna jako celek musí rozhodnout, zda výkonná moc nezasahuje do její činnosti, zda to má, nebo nemá rysy politické kauzy.  Je evidentní, že činnost sněmovny by tím ovlivněna byla a nutno zdůraznit, že imunita není neomezená, ale váže se jen k době výkonu mandátu poslance.  Všichni chceme, aby pánové Babiš a Faltýnek měli možnost se očistit. Problém je čas. Bohužel v této zemi podobné kauzy trvají pět a více let, což znamená diskvalifikaci těch lidí z politického života.

Zdroj: DENÍK/Martin Divíšek

V případě pana Babiše jde skutečně o věc fatální, neboť jeho obvinění principiálně brání vzniku koaliční vlády. Nebudete jako předseda sněmovny hlasování o vydání nijak zdržovat?

K podobnému jednání není prostor. Jen opozice spekuluje, že by snad ta funkce mohla vést k nějaké deformaci a zneužívání moci. Předseda se pohybuje v mezích ústavy a postupuje striktně podle jednacího řádu.  Ale i z hlediska zdravého rozumu není jediný důvod, abych v tomto případě něco zdržoval nebo ohýbal. Naopak, pokud dostanu důvěru a budu zvolen předsedou, na 110 procent dodržím všechny procedury a budu si dávat pozor na každý formální krok.

Michal Horáček se zúčastnil projektu Den s prezidentským kandidátem, kde Deník postupně představí všechny kandidáty na prezidenta.
Horáčkovi radila babička: Prezident musí dobře vypadat na známce

Předseda sněmovny má výlučnou pravomoc navrhnout prezidentovi ke jmenování premiéra, pokud předchozí dva pokusy selhaly.  Měl byste v tom případě ambici sehnat pro svého nominanta většinovou podporu?

Máme kvalitní ústavu a její autoři měli v tomto bodě na mysli, že nejde o osobní pravomoc předsedy sněmovny. On musí vystupovat jako zástupce zákonodárné moci, kterou premiér přijde žádat o důvěru. Předseda sněmovny má při třetím pokusu velikou odpovědnost, protože stojí mezi funkčním státem a předčasnými volbami. Proto si nemůže vybrat kohokoli, náhodného kolemjdoucího. Musí udělat všechno pro to, aby byl třetí pokus úspěšný.

Výroční 17.listopadu v Praze na Národní třídě a Václavském náměstí.
Oběti komunismu na Národní třídě připomněla řada ze svíček

Vy ovšem věříte, že k třetímu pokusu nedojde. Zatím to ale vypadá, že menšinová vláda Andreje Babiše do konce roku důvěru nezíská…

To nemůžete vědět.

Čili se najde dost hlasů pro její schválení, byť třeba díky snížení kvóra odchodem poslanců KSČM a SPD ze sálu?

Já to spíš vnímám jako zlomyslný komentář těch, kteří říkají, že ANO manažersky selhává a neumí uzavřít dohodu o koalici, přičemž trvají na tom, že do ní nevstoupí. Je ale přece rozdíl mezi manažerským přístupem, kde to jde shora dolů, a dohodou, na níž musejí být aspoň dva.

Lidé si přípomínali 17. listopadu v centru Prahy 28. výročí Sametové revoluce a následný pád komunismu. Národní třída
17. listopad: Pieta, demonstrace, koncerty. Lidé zaplnili ulice

Chcete říct, že sněmovna není firma?

Chci říct, že si někteří lidé, konkrétně pan Farský, protiřečí. Manažerské rozhodování a dospění k dohodě jsou dvě různé věci.

Lze k ní dospět snadno. Stačí, když ANO nominuje místo Andreje Babiše třeba Richarda Brabce.

Hnutí ANO dominantně vyhrálo volby a Andrej Babiš měl nejvíc preferenčních hlasů v dějinách České republiky. Voliči mu dali hlasy, přestože všichni věděli o kauze Čapí hnízdo. Co je tedy víc, vůle voličů, nebo tvrzení těch méně úspěšných, kteří nerespektují výsledek voleb?

Podle vás by v zájmu země měly ostatní strany ustoupit od slibu, že nebudou vládnout s obviněným politikem?

Já jsem jednoduchý člověk a soudím, že strany jdou do voleb s tím, že budou prosazovat ve vládě svůj program. Taková nabídka od nás přišla, ale tyto strany ji odmítly. Země ale vládu potřebuje a zaslouží si reprezentaci, která vzešla z aktuálních voleb, ne takovou, která funguje v jakémsi nouzovém režimu a jejíž premiér zastupuje stranu, která ve volbách propadla. ANO se chová naprosto srozumitelně a vstřícně.  Zašli jsme dokonce tak daleko, že naši partneři si mohli vybrat výbory. Jak pan Fiala může prohlásit, že to je matoucí vyjednávání? My se chováme férově.

Vy jste šli do jednání s jediným požadavkem na předsedu sněmovny?

Když nám oznámili, že do vlády s námi nepůjdou, snažili jsme se najít řešení, jak co nejrychleji ustavit sněmovnu. Proto jsme si skutečně neřekli o předsednictví v žádném výboru, nabídli jsme ostatním stranám, aby si vybraly.

Nejste při té své toleranci až moc vstřícní vůči straně pana Okamury, jejíž členové vyjádřili porozumění pro výhružky likvidací prvňáčků a poslanecký asistent posílá židy, homosexuály a Romy do plynu?

Je na nás, abychom demokratické hodnoty uhájili. Myslím, že tu roli zvládneme.

Miloš Zeman
Zeman: O zdanění restitucí by se mělo diskutovat

Berete na sebe odpovědnost za to, že xenofobní a extremistická strana bude mít místopředsedu sněmovny a povede bezpečnostní výbor?

Pozice místopředsedů sněmovny vycházejí z výsledků voleb.  Hnutí ANO se dokonce vzdá nároku na místopředsednické místo ve prospěch dalšího subjektu (podle předběžné dohody mají do místopředsednických křesel usednout Petr Fiala z ODS, Vojtěch Pikal za Piráty, Tomio Okamura za SPD, Vojtěch Filip z KSČM a Jan Hamáček z ČSSD – pozn. red.).

Když někdo vykročí z demokratického rámce a nebude ctít pravidla, zasáhnete?

Určitě. Osobně mám problém se sociálními sítěmi. Já na nich příliš nežiju, protože ten nával negativní energie mi nedělá dobře, nechápu, kde se v lidech bere tolik nenávisti. Je pro mě naprosto nepřijatelné, aby kdokoli pronášel agresivní výroky proti dětem. Nemám žádný nevulgární výraz pro člověka, který by ublížil slovně nebo fyzicky dítěti. Stejně tak jsem se vyslovil na adresu toho incidentu v poslanecké restauraci (šlo o konflikt v budově sněmovny, kdy tajemník SPD Staník nadával ministryni Marksové z ČSSD a dopouštěl se rasistických výroků, což následně popřel – pozn. red.). Pan předseda Okamura dostal možnost to vysvětlit a přijmout opatření. Takové věci se nesmějí opakovat. Měl by to vyřešit adekvátním způsobem, nejlépe takového asistenta vyhodit. Představitelé SPD slíbili, že už k ničemu podobnému nedojde.

Tomáš Hradílek 13. den své protestní hladovky při rozhovoru pro Deník
Tomáš Hradílek stále drží hladovku. Na protest proti Zemanovi

Přijde Andrej Babiš do Vánoc požádat sněmovnu o důvěru?

Určitě.

A získá ji nejpozději do letních prázdnin, byť třeba na druhý pokus?

Když se rozhlédneme po Evropě, tak vyjednávání o vládě v řádech měsíců je relativně standardní a ústavně přípustné. Jsem přesvědčen, že my budeme úspěšnější a nebudeme to tak protahovat.