"Celá situace mě mrzí, byla to chyba a chápu rozladění vedení ÚVN. I když ředitel nemocnice jistě ví, že to není o mé osobě, tak přesto se jemu i dalším ošetřujícím lékařům omlouvám," napsal v prohlášení Vondráček. 

Do nemocnice přijel, jak uvedl v Rádiu Impuls, za Zemanem sám a od vstupu ho k prezidentovi zavedla policejní ochranná služba. Mynář už byl podle předsedy Sněmovny na místě.

To však odmítla i samotná policie. "Policie České republiky pana předsedu Poslanecké sněmovny k prezidentu republiky nedoprovázela. Pan předseda navštívil pana prezidenta v doprovodu hradního kancléře, který byl v té době již na místě," uvedla na twitteru Policie ČR.

Ošetřující lékař prezidenta Miloše Zemana Miroslav Zavoral
Klinika, kde leží Zeman: Uzavřené oddělení a návštěvy jen ve dvou lidech

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ve čtvrtek uvedla, že Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu podle nemocnice pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil. Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen.

Vondráček zopakoval, že Zeman před ním vlastnoručně podepsal rozhodnutí o svolání zasedání Sněmovny. Pochyby o tom, zda u prezidenta skutečně byl, mluvil s ním a jestli svolání zasedání podepsal Zeman osobně, ho mrzí, uvedl.

Policie uvedla, že neumožní přímý kontakt prezidenta Miloše Zemana v nemocnici s osobami, které předem neobdrží souhlas lékaře.
Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi bez vědomí lékaře. Do akce jde proto policie

Nemocnice se ve čtvrtečním prohlášení také distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Vondráček se dnes ohradil vůči tomu, že Zemanův zdravotní stav komentoval. "Nejsem lékař. Nic takového mi nepřísluší. Proto jsem to ani nedělal a všechny takové dotazy jsem s ohledem na přání pana prezidenta odmítal. Popsal jsem pouze, jak na mě působil, a krátce i to, o čem jsme se spolu bavili. Jsem přesvědčený, že má na tyto informace veřejnost právo," sdělil předseda Sněmovny.

Babiš: Vondráčkova návštěva byla chybou 

Premiér Andrej Babiš se v pátek nechal slyšet, že Vondráčkova návštěva u Zemana byla chyba. "Nevnímám to vůbec dobře, je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě neinformoval," uvedl Babiš.

"Já bych se určitě snažil dohodnout s ošetřujícím lékařem a zeptal bych se na vhodnost takové návštěvy. Určitě bych se spojil s ředitelem nemocnice, což jsem ostatně v mém případě udělal a pan ředitel mi sdělil, že hned, jak to bude možné, tak mi setkání s panem prezidentem umožní," dodal.

Radek Vondráček
Zeman je schopen vykonávat úřad. Zajímá se o veškeré dění, tvrdí Vondráček

Kvůli schůzce ohledně povolebního vývoje proto nyní čeká na povolení návštěvy Zavoralem. Stejně dá podle Babiše Zavoral vědět i předsedovi ODS Petru Fialovi, který také o schůzku požádal. "Víte, celá ÚVN a hlavně její personál je pod enormním tlakem. Oni dělají svou práci a dělají ji skvěle s maximálním nasazením. Na druhou stranu musím říci, že celá situace okolo zdraví pana prezidenta je značně vyhrocená, a to měl pan Vondráček při návštěvě pana prezidenta vnímat a zohlednit," doplnil.