„Dnes jsme překročili 30 milionů korun, cíl, který máme, je 50 milionů. Stroj, který tu vidíme, stojí 17 milionů korun. Naše ambice je poslat tam ještě 365 raket, aby ta zbraň měla nějakou výbavu,“ uvedl Ondráček. Jedna raketa vyjde na 88 tisíc korun, raketnice jich obsahuje 40.

Raketomet podstoupil generální opravu v závodu společnosti STV Group v Poličce. Pojmenování získal po mytologickém Přemyslu Oráči, jedna salva „přeorá“ plochu o rozloze zhruba tři hektary.

Spoluautor kampaně Dárek pro Putina Martin Ondráček
Složili se na něj Češi. Tank Tomáš už byl nasazen do bojů na Ukrajině

Technici společnosti STV Group strávili na jeho opravě asi 2000 hodin práce. „Je to naprosto komplexní oprava včetně motoru, podvozkové platformy, raketnic nebo systému řízení palby, aby raketomet odpovídal maximálním možným nárokům pro bojové užití,“ řekl ředitel pro rozvoj Ivo Strejček. Firma dodá i potřebné rakety.

Raketomet byl do československé armády zaveden v roce 1971, přesto zůstává velmi účinnou zbraní. Stejně jako ruská obdoba raketometu BM-21 má raketnici na 40 raket ráže 122 milimetrů Grad, na rozdíl od ruské verze ale uveze na pancéřovaném podvozku Tatra 813 další zásobník s 40 raketami pro rychlé přebití, což snižuje čas k přípravě na další palbu na několik minut. Je možné střílet jednotlivé rakety nebo kompletní salvu.

Peníze se vybraly rychle 

Iniciativa si raketomet vytipovala u firmy STV Group na základě požadavků ukrajinské armády. Podmínkou bylo, aby byla k dispozici rychle a byla vyrobena v Česko republice. Podle zakladatele iniciativy a podnikatele Dalibora Dědka se potřebné peníze sešly velmi rychle. „Jsme pyšní, že česká veřejnost vybrala několik desítek milionů během několika týdnů, protože jsme tuto akci vyhlásili k prvnímu výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu,“ řekl Dědek.

Tank projíždí ulicí města v takzvané Doněcké lidové republice. Ilustrační foto
Dárek pro Putina. Češi se složili na tank za 30 milionů, pomůže Ukrajině

Ze sbírky Dárek pro Putina již byl pořízen například tank Tomáš, což inspirovalo následovníky k podobným akcím i v zahraničí. Celkem tak bylo pro Ukrajinu získáno několik desítek tanků. „Naším snem je v příští vlně vybrat něco, co by se odlepilo od země a létalo,“ dodal Dědek.