„Ústy předních odborníků web provádí pacienta optimální cestou léčby tak, aby ho zbavil zbytečných obav a léčba byla co nejefektivnější," přibližuje lékařka Marcela Koudelková, která se na projektu podílí. Portál komunikuje především pomocí videí. Když se pacient zaregistruje, může se 
v komentářích na konci každé lekce zeptat na vše, co ho zajímá. Podle fáze své nemoci také dostává instrukce, co dělat dál.

Potřebují informace

Co vedlo lékaře k vytvoření webové kliniky? „Celkem 42 procent mužů s rakovinou prostaty nemá o onemocnění dostatečné informace. Protože před určením diagnózy o chorobě prakticky nic neví, potřebují potom informace," říká přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky v Plzni Jindřich Fínek s tím, že vedle lékaře bývá nejčastějším zdrojem informací internet.

Rakovina prostaty je nejběžnější forma rakoviny 
u mužů a třetí nejčastější příčina jejich úmrtí v ČR. Počet nemocných navíc každým rokem stoupá. „V současné populaci nad 50 let je u jednoho muže z 11 pravděpodobnost, že mu bude diagnostikována rakovina prostaty," varuje Marek Babjuk, přednosta Urologické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a nemocnice Motol. Aby toho nebylo málo, v počátečních stádiích se nádor často nepozná. „Proto je důležité chodit na pravidelné prohlídky, které mohou nemoc včas odhalit," doplňuje Babjuk.

Poradna

Online klinika ovšem není jediná webová novinka pro onkologické pacienty. Sdružení Amelie totiž spustilo na svých stránkách internetovou poradnu práce pro lidi, kteří prodělali rakovinu. Odpovídá na dotazy, které se týkají hledání práce nebo pracovněprávní a sociální problematiky. „Poradnu spravují čtyři naši odborní poradci – psycholog, sociální pracovník, koordinátor zaměstnávání a právník," přibližuje autorka projektu Tereza Žílová s tím, že odpověď tazatel dostane nejdéle do pěti pracovních dnů.

V počtu onkologicky nemocných zaujímáme přední místa v Evropě. V ČR bylo loni více než 400 tisíc lidí, kteří prodělali nebo mají rakovinu, a každý rok jich 75 tisíc přibývá. Předpokládá se, že do roku 2030 vzroste jejich počet až 3x.

Zákeřný nádor