Nemluví se o ní a přesto existuje. Upozornila na to nejen nedávná preventivní akce společnosti Mama help v Liberci, ale i letošní Květinový den, který každoročně pořádá Česká Liga proti rakovině, zaměřený právě na prevenci rakoviny prsu u žen, ale také u mužů.

„Určitě to není žádný výmysl. Rakovina prsu u mužů existuje, jeden z našich členů ji má," potvrdila Marie Plischková ze sdružení na pomoc onkologickým pacientům Arcus Liberec. Podle ní v posledních letech případů stále přibývá.

Podle přednosty Onkocentra Krajské nemocnice v Liberci Jiřího Bartoše jde však stále o mizivé procento. „Za posledních deset let jsme diagnostikovali devět případů. Z toho vyplývá, že jde o onemocnění poměrně vzácné. Zatímco ročně diagnostikujeme jednoho dva muže s touto diagnózou, u žen je to tři až pět stovek nových případů ročně," uvedl.

Příčiny ani průměrný věk, tedy jestli jde o pacienty starší či spíše mladší, se zatím nepodařilo vystopovat. „Je to příliš malý vzorek pacientů, než aby se mohl nějak paušalizovat," dodal onkolog.

Nepopírá však, že pokud muž nějaký problém, jako například i miniaturní bulku v okolí bradavky či v podpaží nebo jinou anomálii objeví, měl by se poradit s lékařem. I tady, stejně jako u ostatních typů nádorů, platí, že čím dřív se objeví, tím vyšší je naděje na vyléčení. Problém je, že naprostá většina mužů vůbec netuší, že jim nějaké riziko rakoviny prsu hrozí, a proto samovyšetření prsu neprovádějí. A pokud si bulku objeví, nepřikládají jí obvykle zvláštní důležitost. V ordinaci se zpravidla objeví, až když se ukáže další příznak, například krvavý výtok z bradavky. V pozdějších stádiích však už rakovinové bujení, původně omezené na prsní tkáň, velmi často napadá i lymfatické uzliny.

„Fatální to bohužel bývá, pokud muž problém podcení a nemoc zjistí v pokročilém stádiu," upozorňuje. „Prevence je jistě na místě, ale rozhodně to neznamená, že by muži měli brát útokem mamografy," dodává onkolog.

Při léčbě rakoviny prsu u mužů se využívá v podstatě stejných metod jako při ostatních nádorových onemocněních: chirurgický zákrok, radioterapie, chemoterapie a hormonální léčba.

Podle lidí, kteří se mezi onkologickými pacienty léta pohybují, se však dá vystopovat určitá souvislost s léčbou prostaty. To však lékaři nepotvrdili. Nicméně právě ta je podle přednosty Bartoše nejčastějším typem rakoviny u mužů. Stejně jako rakovina plic, tlustého střeva a konečníku, které patří z jeho zkušenosti také k těm nejagresivnějším. „Rakovina prostaty však u mužů v posledních letech prodělala nejvyšší nárůst," dodal lékař.