Rathovi, argumentujícímu starostí o nemocného otce zotavujícího se po vážném úrazu a rovněž péčí o dva dospívající syny, vyhověl. S míněním předsedy senátu krajského soudu Roberta Pacovského, že stále přetrvávají obavy, aby Rath neuprchl do ciziny nebo se v obavě z vysokého trestu neskrýval, se soud vyšší instance neztotožnil. Což znamenalo cestu na svobodu. „Chtěl bych vrchnímu soudu poděkovat za to, že po roce a půl našel statečnost postavit se trendům a tlakům na to, že nemám být propuštěn," řekl Rath vpodvečer reportérům. „Vážím si, že v české justici se najde dost soudců, kteří se nebojí se takovým tlakům postavit. Našli se stateční soudci, kteří mně dávají svou důvěru," konstatoval. „Důvěry si vážím; je to pro mě závazek."

Rozhodnutí je vykonatelné okamžitě. Vězeňská služba ČR tak obdržela faxem pokyn k propuštění exhejtmana, který v cele strávil celkem 546 dnů. Bližší informace o podmínkách Rathovy cesty na svobodu zatím nejsou k dispozici. Je pravděpodobné, že k nim bude patřit nařízení odevzdat cestovní pas; v minulosti se v souvislosti s jeho svobodou opakovaně hovořilo také o možnosti složit peněžní kauci. Ani exhejtman prý ještě nezná obsah rozhodnutí, jehož písemnou podobu zatím neviděl. Ví pouze, že je na místě poděkovat olympijskému vítězi Robertu Změlíkovi a starostovi jeho domovské Hostivice Jaroslavu Kratochvílovi, kteří se za něj zaručili.

Setkání s novináři

Nyní je tady na Rathovi, který ve čtvrt čtyři odpoledne opustil ruzyňskou věznici a beze slova odjel tmavým jaguarem řízeným advokátem Romanem Jelínkem a posléze se na hostivickém náměstí setkal s čekajícími novináři, aby splnil své dřívější sliby: že se bude věnovat svým blízkým a alespoň na částečný úvazek také nastoupí jako lékař do hostivické ordinace své manželky Evy, kde převezme péči o část pacientů. V jednací síni krajského soudu také v říjnu ujišťoval, že nadále bude důsledně docházet k hlavnímu líčení. Konstatoval tehdy, že aby prokázal svou nevinu, je prý i v jeho zájmu. Byť nepřehlíží, že jeho kariéra politika je aktuálně v troskách. „Těším se také, že se projdu v přírodě," poznamenal krátce po svém, propuštění.

Rath, který je hlavní postavou již od srpna trvajícího procesu v údajné korupční kauze manipulace s veřejnými zakázkami středočeského kraje, byl za mřížemi od poloviny loňského května, kdy ho kriminalisté zadrželi v Rudné na Praze-západ s krabicí na víno obsahující sedm milionů korun. Podle obžaloby šlo o část úplatku spojeného se zmanipulováním zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradu na Kladensku. Další čachry se měly týkat zakázek na rekonstrukci hostinského gymnázia a vybavení středočeských nemocnic. Rath, stejně jako devět spoluobžalovaných, jakoukoli vinu odmítá. Přiznává se jen spolupracující obviněná, manažerka stavební firmy Ivana Salačová. Naopak někdejší hejtman, který byl ve sněmovně jednou z nejvýznačnějších tváří ČSSD, hovoří o zcela vykonstruované kauze namířené primárně proti němu a sloužící k likvidaci nepohodlného politického oponenta v minulosti vládnoucí ODS.

Kott stále za mřížemi

V „Rathově kauze" nyní zůstává za mřížemi už jen jediný muž, exposlanec a také někdejší ředitel středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott. Ten měl podle obžaloby všechny machinace organizovat společně se svou partnerkou, někdejší ředitelskou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou. Pancová opustila vězení počátkem září; také ji pustil na svobodu vrchní soud. Nyní má krajský soud rozhodovat také o propuštění Kotta. Vyplývá to z vyjádření jeho advokáta Tomáše Sokola, který prý už podal novou žádost o propuštění svého klienta. Prý to udělal nezávisle na aktuálním rozhodnutí o osudu Ratha. Mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová nicméně odpoledne konstatovala, že soud Sokolovu žádost zatím nedostal.

Rath byl zatčen právě při odchodu z návštěvy u Pancové s Kottem. Pokud by byl uznán vinným, hrozí mu až 12 let vězení; spíš je ale pravděpodobnější asi osmiletý trest. Verdikt soudu je nicméně těžké předvídat – zvlášť když jde o velmi obsáhlé jednání; termíny hlavního líčení rozplánoval soudce Pacovský prozatím do února (přičemž už nyní se zdá, že i pak bude na verdikt ještě počkat). Je také víc než jisté, že ať bude rozsudek jakýkoli, kvůli odvolání nejméně jedné strany bude mít konečné slovo opět až vrchní soud. O tom, že výrok trestního senátu první instance bude znít v Rathově případě „vinen", ale asi není třeba dlouze spekulovat.

Nenašly se všechny peníze

Nasvědčují tomu alespoň Pacovského slova, pronesená právě v souvislosti s rozhodováním o pobytu exhejtmana ve vazbě. Ve spisu jsou prý důkazy svědčící spíše pro vinu. To zdůrazňuje i státní zástupce Petr Jirát, který má obavy, že by Rath mohl zmizet. Již v minulosti v souvislosti s možností jeho propuštění opakovaně zdůrazňoval, že se dosud nenašla část peněz, kterými obžalovaní podle kriminalistů disponovali – a naznačoval, že Rath je příliš chytrý na to, než aby se dalo věřit, že nepamatoval na zadní vrátka a nenachystal si novou existenci někde v cizině. Představu, že by se někde ukrýval, Rath ale označuje za nesmysl. „Mám rodinu, mám děti," vysvětlil.

Opětovně také zdůraznil, že se nedopustil žádného trestného činu. Chodit po ulici stranicí s penězi – o kterých ani nevíte – podle něj zločinem není; kdo peníze do krabice dal, se prý zatím nevyšetřilo. „Veřejné soutěže byly podle zákona – a doufám, že zvítězí zdravý rozum," komentoval Rath svoji kauzu, jejíž část je projednávána před soudem a další část ještě zůstává ve fázi přípravy vyšetřovacího spi­su.

První ohlasy a plány Davida Ratha po propuštění z vazby:

* Chtěl bych poděkovat vrchnímu soudu, že našel statečnost a po roce a půl se postavil trendům a tlaku na to, že nemám být propuštěn. Vážím si, že v české justici se najde dost soudců, kteří se nebojí takovým tlakům postavit. Našli se stateční soudci, kteří mně dávají svou důvěru. Já si jí vážím, je to pro mě závazek. Že bych se chtěl někde skrývat, je nesmysl; já mám rodinu.
* Vystřídal jsem věznice v Litoměřicích a na Ruzyni. Většina pracovníků vězeňské služby se chová korektně a profesionálně. Mnohem lépe než orgány policie a státní zástupci. Chovají se citlivě a chápou, jak těžká je to životní situace pro člověka, který byl zvyklý pracovat a ne živit se recidivující kriminální činností.
* Už nejsem politikem ale soukromá osoba, ale chtěl bych bojovat o moderní vězeňský systém západoevropského střihu; třeba podle skandinávského modelu. Na rozdíl od současného „stalinistického systému", vycházející z tradice padesátých let, který vytváří recidivisty.
* Hlavně se teď chci věnovat svým dětem, které jsou v citlivém věku, 12 a 13 let, a pokusím se teď v jejich výchově ten rok a půl nějak dohnat. Pečovat chci také o svého otce, jehož zdravotní stav se zhoršuje, což je vzhledem k věku očekávané.
* Jak mi to situace umožní, se hodlám věnovat lékařské profesi. Počítám, že nastoupím do své soukromé ordinace, jejíž chod nyní zajišťuje manželka. Snad se to podaří od příštího týdne. Chtěl bych se věnovat pacientům alespoň jeden den v týdnu, jak mi to umožní běžící soudní proces.
* Chci se také více soustředit na svou obhajobu. Pro člověka, který je ve vazbě, je to obrovský handicap. Ve vězení není možné podívat se na internet, do nějaké databáze. A není ani možné mít v cele 25 tisíc stran spisu. Nemohl jsem se tak dobře připravit na jednání soudu, na kterých vypovídali svědci. Teď to budu mít v počítači a mohu se na svou obhajobu soustředit profesionálněji.
* Chtěl bych poděkovat lidem, kteří mi psali, že mi drží palce, kteří mě rok a půl podporovali a kteří to vidí jako politický proces a politickou kauzu.

Kauza Davida Ratha

2012:

14. května – Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie nedaleko domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Ještě týž den souhlasila s jeho zadržením předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

15. května – Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Rath to popřel. Policie začala stíhat i další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.

16. května – Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal.

28. května – Rathova kauza předána středočeským žalobcům.

5. června – Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním. Před hlasováním poslanci vyslechli jeho projev, v němž označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného kritika.

19. června – Ústavní soud (ÚS) odmítl Rathovu stížnost proti stíhání.

18. července – Policie doručila do Sněmovny další žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

3. srpna – Kriminalisté zajistili Rathovy nemovitosti.

20. srpna – Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.

7. září – Sněmovna Ratha vydala k dalšímu trestnímu stíhání.

2013:

Počátek ledna - Rath a jeho právní zástupci se začali seznamovat s vyšetřovacím spisem.

1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.

15. března - Okresní soud nepravomocně rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.

5. dubna - Státní zástupce Petr Jirát podal soudu obžalobu na Ratha a dalších deset spoluobviněných.

30. dubna - Soud prodloužil Rathovi, Pancové i Kottovi vazbu.

7. srpna - Rathovu kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Státní zástupce Petr Jirát přečetl obžalobu, Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil. Vinu odmítli Pancová i Kott.

- Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.

- V dalších dnech pokračovaly výpovědi Ratha či podnikatelky Ivany Salačové, která se jako jediná ke korupci přiznala.

3. září - Krajský soud v Praze rozhodl o propuštění Pancové z vazby. Kottově žádosti nevyhověl. Žalobce Jirát podal proti propuštění Pancové na místě stížnost.

27. září - Pražský vrchní soud zamítl stížnost žalobce a propustil Pancovou na svobodu.

3. října - Krajský soud zamítl žádost Ratha o propuštění z vazby.

8. října - Policie nově obvinila v kauze devět lidí a osm firem. Stíhá je pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Mezi obviněnými je například Rath či největší česká stavební firma Metrostav.

25. října - Soud odročil projednávání Rathovy kauzy na 3. prosince. Od srpna vyslechl přes 30 svědků. Někteří uvedli, že se veřejné zakázky ve Středočeském kraji odehrály podle pravidel, jiní tvrdili, že tendry byly předem připraveny pro některé firmy.

5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.

11. listopadu - Vrchní soud vyhověl Rathově stížnosti na vazbu a propustil ho z vězení. Rath za mřížemi strávil 18 měsíců.