Podle Ratha prezident podlehl mediální kampani a dezinformacím, pokud se domnívá, že o jeho vině jasně svědčí krabice s penězi. "Jistě se rád seznámíš i s jiným než většinovými médii šířeným názorem. Proto Ti nabízím schůzku s mými obhájci," vyzval Rath hlavu státu. "Dozvíš se i hodně o praktikách části represivních složek a jejich nezákonných postupech," doplnil Rath. Podle něj jde o významné a velice alarmující informace.

Čtěte také: Prezident nevylučuje, že podá kárnou žalobu kvůli kauze Rath

"Dovoluji si Tě oslovit i milý Miloši, protože jsi mi před lety u sebe doma v Novém Veselí nabídl tykání a od té doby si tykáme. Z médií jsem se sice dozvěděl, že si na naše setkání nepamatuješ, ale beru novinářské zprávy s rezervou," vysvětluje Rath tykání na svém blogu.

Hrad odmítl jeho otevřený dopis komentovat. "Na aktuální snahy dr. Ratha mediálně se zviditelnit nebudeme reagovat," napsal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček rozhlasu. Do kauzy Rath v nejbližších dnech zasáhne ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jenž proti zrušení prvoinstančního rozsudku a vymazání odposlechů podá stížnost k Nejvyššímu soudu.

Tehdejší poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath byl zatčen v polovině května 2012 kvůli podezření z korupce. Při zatýkání měl u sebe krabici od vína, ve které bylo sedm milionů korun.

V červenci 2015 byl Rath nepravomocně odsouzen na 8,5 roku do vězení a k propadnutí majetku. Podle rozsudku se jako vysoce postavený úředník podílel na ovlivňování soutěží o veřejné zakázky a bral za to milionové úplatky.

Odsuzující verdikt ale loni na podzim zrušil pražský vrchní soud kvůli nezákonným odposlechům. Kauza se tak vrací ke Krajskému soudu v Praze k novému projednání.

Prezident Zeman se letos v lednu nad rozhodnutím vrchního soudu pozastavil. "Skoro se mi zdá, aniž bych se vměšoval do soudního rozhodnutí, že když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm milionů korun, jsou diskuse o jeho vině či nevině poněkud nepatřičné," řekl Zeman. Prezident navíc nevyloučil, že podá kárnou žalobu na soudce, který o nezákonnosti pořízených odposlechů rozhodl.

Čtěte také: Prezident Zeman se pozastavil nad rozsudkem v kauze Ratha