Kdo ví, zda už v té chvíli věděl, jak dopadli jeho spoluobžalovaní, někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner Petr Kott. V jejich případě už bylo jasno: na začátek soudního procesu v údajné korupční kauze ovlivňování veřejných zakázek nebudou čekat na svobodě, ale zůstanou v celách vazební věznice.

Jak své šance vidí Rath? Tuhle otázku obsahoval výkřik, který z hloučku čekajících reportérů zazněl hned, jakmile se otevřely dveře výtahu. „Těžko říct," reagoval spoutaný poslanec – v té chvíli už ale obrácený zády. Zastavit se nemohl, jeho kroky řídila eskorta. A pokud tušil, že takto bude chodit i nadále, očekávání ho neklamalo. Také on zůstane ve vazbě. Po jednání, které se protáhlo na tři a půl hodiny, to řekl novinářům sám odváděný poslanec: dopadlo to jako vždycky…

Společně s Rathem, Pancovou a Kottem čelí obžalobě kvůli přijímání nebo poskytování úplatků a manipulacím se zakázkami Středočeského kraje na rekonstrukci zámku v Buštěhradu na Kladensku a na modernizaci některých středočeských nemocnic dalších osm osob – tito lidé jsou ale stíháni na svobodě.

Záruku soud nepřijal

Zbývající trojice, která podle výsledků vyšetřování byla hlavními postavami kauzy, má podle soudu zůstat za mřížemi. Nejprve neuspěl Kott, kterého soud po dvouhodinovém jednání nechal ve vazbě. Státní zástupce Petr Jirát si před jednací síní pochvaloval, že soud vyhověl jeho návrhu a ponechal Kottovi vazbu útěkovou i předstižnou (tedy kvůli obavě z pokračování v trestné činnosti). A důvod k úsměvu měl i po dalších bezmála dvou hodinách, kdy padlo rozhodnutí o budoucím pobytu Pancové: také ona zůstane za mřížemi. Záruku důvěryhodných osob z řad přátel soud nepřijal. Naprosto shodný výsledek, naprosto shodné důvody. Podle Jirátových slov je stejný výskledek pochopitelný: Kott i Pancová páchali trestnou činnost společně – a také čelí obžalobě pro stejné zločiny.

Žalobce míní, že zvlášť riziko útěku je značné, jelikož se nepodařilo najít a zabavit všechny peníze, které obžalovaní měli získat. A vychází tedy z jednoduché úvahy: jestliže peníze nebyly objeveny v České republice, mají je hlavní aktéři korupční kauzy nejspíš schovány v zahraničí…

Rathovi nicméně již v minulosti dvakrát nabídl Okresní soud pro Prahu-východ naději na propuštění na kauci – verdikt soudce Jiřího Wažika ale neposvětil krajský soud, k němuž věc putovala po stížnosti státního zástupce; tomu dal za pravdu v tom, že vazební důvody stále trvají. To však bylo ještě v době takzvaného přípravného řízení – v čase policejního vyšetřování a sepisování obžaloby. Nyní je však již obžaloba podána, a proto se posouzením vazby zabývá přímo krajský soud. Konkrétně senát Roberta Pacovského, který povede hlavní líčení, při němž budou ve hře až 12leté tresty. Podle odhadů by mohlo být nařízeno někdy kolem přelomu června a července.

Stížnost je hotová věc

Stížnost kterékoli ze stran proti rozhodnutí v aktuálním vazebním zasedání má pak řešit Vrchní soud v Praze. Advokát Kotta a Pancové Tomáš Sokol naznačil, že stížnost je hotová věc. Neumí si prý představit, jakou větší záruku by obžalovaní mohli nabídnout. Stížnost přímo v jednací síni podal také Rath. V jeho případě prý zváží další postup i Jirát. Soud totiž u poslance uznal jen vazbu útěkovou, třebaže i v jeho případě má státní zástupce obavy z možného pokračování v trestné činnosti.

Osud Kotta a Pancové nepochybně zchladil optimismus Rathových obhájců. Ti očekávali, že vzhledem k tomu, že případ dostali do ruky jiní lidé, než kteří rozhodovali dosud, by jejich klient mohl mít větší naději na propuštění. Nota bene za situace, kdy není dobrý zdravotní stav jeho otce. Soudce Pacovský ale zůstal věrný nastoupené linii: propuštění se nekoná. Rathovi nepomohla ani nabídka peněžité záruky. Nebyla přijata.

Desítky milionů za zakázky za stamiliony?

David Rath i jeho spoluobvinění jsou ve vazbě již od poloviny loňského května. Tehdy úřadujícího hejtmana zadrželi policisté ve chvíli, kdy opouštěl dům Pancové s Kottem a odnášel si krabici na víno obsahující sedm milionů korun.

Rath vinu vytrvale odmítá; popírá, že by se zapojil do čachrování s veřejnými zakázkami i to, že by byl korupčníkem. Opakovaně zdůraznil, že byl přesvědčen, že si odnáší pouze víno. Mohl by mu nahrávat i znalecký posudek zadaný středočeským hejtmanstvím po jeho zadržení. Vyplývá z něj, že „zakázka Buštěhrad" neměla být předražena – a tudíž by se poskytování úplatků nejevilo logické. Také za zavřenými dveřmi jednací síně Rath v úterý obsáhle hovořil o tom, že na krajském úřadu se pod jeho vedením připravovaly zakázky tak, aby byly transparentní a nebyly předražené.

To už v minulosti kriminalisté odmítli s argumentem, že mají dostatek důkazů; především odposlechy z dlouhodobého sledování. Rovněž státní zástupce Petr Jirát o vině nepochybuje. Do obžaloby napsal, že za zmanipulování zakázek na buštěhradskou rekonstrukci a na pořízení zdravotnického vybavení pro nemocnice Rath přijal úplatky v celkové výši 16 milionů. Původně prý požadoval 22 milionů – byl ale zadržen dříve, než stihl převzít vše. Také Kateřina Pancová s Petrem Kottem podle výsledků vyšetřování elitních policejních detektivů nedostali vše, oč usilovali – z více než 48 milionů, které chtěli získat, skutečně převzali o 10 milionů méně. Mezi oněmi 38 miliony, které měli inkasovat, byly údajně i peníze předané Rathovi.