„Jen velmi zřídka o tom teď někdo pochybuje. Zásadně trvám na tom, aby naše nezávislost nebyla zpochybňována. Nebyli jsme vystaveni vnějšímu vlivu ani v tomto vyšetřování, ani v žádném jiném,” řekl Ilett na tiskové konferenci k výroční zprávě OLAF za uplynulý rok.

Premiér Andrej Babiš dnes na brífinku po jednání vlády uvedl, že si za svými slovy stojí. "Na svém vyjádření trvám a nemám na tom co měnit. OLAF měl v minulosti své korupční aféry," prohlásil Babiš. Dodal, že se prokázalo, že činnost úřadu byla zpolitizovaná. V lednu totiž řekl, že vyšetřování, které vede OLAF kvůli dotačnímu podvodu při stavbě farmy Čapí hnízdo, je podle něj zpolitizované jak v Česku, tak v Bruselu. Babiš je v kauze trestně stíhaný.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Vyjádřete se k našim připomínkám, požaduje po OLAFU vlastník Čapího hnízda

Tvrdí, že kauzu drží jeho protivníci v prostoru, aby se ho zbavili. Ilettův úřad koncem loňského roku uzavřel vyšetřování Čapího hnízda s tím, že existuje podezření na dotační podvod. České ministerstvo financí pak na konci ledna oznámilo, že farma, která jako malý podnik původně získala padesátimilionovou dotaci, byla vyjmuta z evropského financování.

OLAF v závěrech zprávy o vyšetřování Čapího hnízda píše mimo jiné o podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. Uvádí, že při žádosti o dotaci byly podány nepravdivé a neúplné informace.

Ve zprávě se také uvádí, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda byla v době čerpání dotace v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů. Babiš už dříve řekl, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky. To se však podle úřadu nedá spolehlivě prokázat.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Vyjádřete se k našim připomínkám, požaduje po OLAFU vlastník Čapího hnízda

Kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo byli Babiš a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek obviněni z podvodu, po volbách znovu nabyli poslaneckou imunitu. Babiš i Faltýnek obvinění považují za účelové a politicky motivované.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Vlastník Čapího hnízda považuje zprávu OLAFu za absurdní