Vyplývá to z novely zákona o rejstříku trestů, kterou zaslalo ministerstvo tento týden do připomínek. Norma má podle úřadu přispět k efektivnějšímu boji proti drobné kriminalitě.

"Cílem návrhu zákona je zavedení centrální evidence přestupků, kde by však v této fázi byly evidovány pouze vybrané přestupky, u kterých je pociťováno, že nedostatek informací o deliktní minulosti pachatele vede k ukládání neadekvátních sankcí," uvádí úřad v předkládací zprávě zveřejněné na webu vlády. Do rejstříku se tak mají dostat vybrané majetkové delikty nebo přestupky proti veřejnému pořádku a občanskému soužití.

Trestným činem se podle navrhované právní normy například stane opakovaná krádež, a to i v případě, že pachatel odcizil méně než 5000 korun. Pokud bude mít za poslední dva roky v evidenci dva záznamy o takovémto přestupku, bude ho moci soud potřetí potrestat až dvouletým vězením. Stejnou úpravu zvolilo ministerstvo pro případy zpronevěry, podobnou pak u poškození cizí věci, kde však hrozí pouze roční odnětí svobody.

V trestním zákoníku se má podle návrhu také značně rozšířit definice výtržnictví. Nově mají soudy trestat například opakované porušení nočního klidu, znečištění nebo zabrání veřejného prostranství, vzbuzení veřejného pohoršení či založení skládky. I v tomto případě budou moci soudy poslat recidivistu až na dva roky do vězení.

Úřad navrhuje, aby se přestupky v registru evidovaly po deset let. O opis si budou moci zažádat správní orgány, policisté, žalobci, soudci a v některých případech ministerstvo spravedlnosti a prezident.

Návrh zákona budou do června posuzovat ministerstva, soudy, státní zastupitelství, vězeňská služba, Transparency International, Česká advokátní komora, soudcovská unie a další odborníci. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jiřího Pospíšila (ODS) by novela mohla začít platit od poloviny roku 2013.

Cílem vytvoření registru je zpřísnění podmínek pro lidi, kteří opakovaně páchají přestupky, čímž se má snížit drobná kriminalita. Jeho zavedení má pomoci také například ke snížení sociálního napětí ve Šluknovském výběžku. Podle analýzy ministerstva spravedlnosti mají náklady na provoz registru ročně činit kolem osmi milionů korun. Cena za vytvoření systému se odhaduje na 31 milionů korun.