Zima dnes ČTK sdělil, že vysoké školy požadují zvýšení rozpočtu alespoň o 2,5 miliardy, přičemž ani to by neumožnilo univerzitám zajistit nárůst platů tak, aby proporčně odpovídal tomu, jak budou růst platy ve veřejné sféře. Letos mají vysoké školy rozpočet 24,6 miliardy korun.

Jednání nejsou u konce

Zima řekl, že o rozpočtu vede jednání se zástupci vlády i jednotlivých politických stran. "Jednání ještě nejsou u konce. Jsem rád, že vláda označila podporu vzdělávání za jednu ze svých priorit a věřím, že se tak stane i pro vysoké školy," uvedl. Připomněl, že z původního požadavku na navýšení o tři miliardy zbylo 1,8 miliardy. Univerzity požadují zvýšení rozpočtu alespoň o 2,5 miliardy, dodal.

Jan Hamáček
V rozpočtu bude víc na platy, dohodly se ČSSD a ANO

Představitelé ANO a ČSSD po středečním koaličním jednání oznámili, že do platů ve veřejné sféře by mělo příští rok putovat průměrně o osm procent peněz víc než letos. Tarify neporostou plošně. Většině pracovníků by se měly zvednout o čtyři procenta, vojákům a policistům o dvě. Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve oznámil, že učitelé si od ledna polepší o 15 procent a nepedagogičtí pracovníci o deset.

Rozpočet se nehnul řadu let

Zima uvedl, že ani 2,5 miliardy navíc by neumožnilo, aby mohly proporcionálně přidávat i vysoké školy. Připomněl, že řadu let se rozpočet vysokých škol nezvyšoval ani o korunu. "Poprvé došlo k růstu až v roce 2018. Je proto nutné pokračovat v jeho navyšování, abychom měli šanci držet krok s vyspělým světem, byli konkurenceschopní a zajistili, že z vysokých škol nebudou kvalitní lidé odcházet a také, že nebudeme nadále v oblasti výdajů na vysoké školy na posledních místech zemí OECD," uvedl.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) minulý týden řekl, že navýšit rozpočet svého resortu na příští rok by chtěl ještě zhruba o 1,1 až 1,2 miliardy korun. U vysokých škol by byl rád, kdyby se mu podařilo na rok 2019 přidat dalších 300 či 400 milionů.

Ilustrační foto.
Nízké platy i klesající prestiž. Školy mají stále větší potíže sehnat učitele