Jeho manželka nebyla bohatá podnikatelka, nýbrž studentka, a navíc nikde na takovou roli lidé nebyli zvyklí. „Najednou se objevila řada technických problémů. Například jsem neměl kde přebalovat dítě, protože na pánských záchodech nebyly potřebné stoly," vysvětlil muž, který si s mnoha dalšími v neděli připomene Den otců.

Jiří Janda je dnes tátou tří dětí, ale s mladšími potomky už doma nezůstával. Ostatně jako většina otců v Česku. Vždyť rodičovskou využijí pouze dvě procenta z nich. „Nejde pouze o to, že muži sami nechtějí. I ti, kteří zájem mají, naráží na silné předsudky a nepochopení jak ze strany zaměstnavatele, tak přátel či širší rodiny. Jako správná je vnímána role muže jako živitele a jeho role pečovatele je snižována," vysvětlila Veronika Šprincová ze společnosti Fórum 50 %. Podle ní často rozhoduje o tom, kdo zůstane doma, výše platu. Ty mají muži většinou vyšší.

Zdá se, že se ale situace hýbe správným směrem. V polovině května vláda schválila zavedení takzvané otcovské dovolené, kdy by měl od ledna stát otcům z velké části hradit týden volna, během něhož by trávili čas s nově narozeným potomkem. „Cílem je umožnit otcům podílet se v době krátce po porodu na péči o novorozené dítě, pomoci matce v kritické fázi šestinedělí a posílit tak vznikající vztah mezi dítětem a jeho oběma rodiči," uvedla ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí z ministerstva práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

SPRÁVNÝ CHLAP

Otcové by tak po dobu tohoto týdne pobírali dávky ve výši sedmdesáti procent svého platu. O návrhu by v nejbližší době měli hlasovat poslanci.

Průzkum agentury Nielsen Admosphere pro Ligu otevřených mužů ukázal, že státem hrazené volno pro táty má podporu 93 procent mužů i žen. Už teď si většina otců bezprostředně po porodu vybírá dovolenou a další tuto potřebu řeší neplaceným volnem. „Role otce je v prvních dnech a týdnech života dítěte zvlášť důležitá. Tento čas je klíčovým pro prvotní navázání vztahu otce s dítětem a posílení rodinných vazeb," tvrdí psycholog a ředitel Ligy otevřených mužů Martin Jára.

Otcovská dovolená je přitom v Evropě už standardem a v průměru trvá dva týdny. Česká republika tak patří mezi posledních šest zemí Evropské unie, které otcovskou dovolenou nemají zakotvenou vůbec.

Důležitou roli tátů v neděli připomene Den otců, během něhož se budou na řadě míst České republiky konat různé akce. Třeba právě Liga otevřených mužů, Unie center pro rodinu a komunitu budou společně s ministerstvem práce a sociálních věcí pořádat už tradiční Tátafest. „Vážím si mužů, kteří se nebojí rozdělit si péči o děti s partnerkou rovným dílem nebo se rozhodnou zasvětit část svého života péči o druhé. Správný chlap se prostě o své děti stará," dodala ministryně práce Michaela Marksová.

Den otců se poprvé slavil v roce 1910 v USA. S nápadem přišla Sonora Smart Dodd, jejíž otec se po smrti své ženy staral o pět dětí.

Táta je dobrá značkaDen otců postupně zdomácňuje i v Česku. Podesáté se už v řadě českých měst koná TátaFest. Příležitosti se chopily i různé firmy. Jeden ze severočeských pivovarů tak nabádá syny a dcery, aby svého tátu vzali na jím vyráběné pivo. Některé restaurace nabízejí tátům i speciální menu. Den plný zábavy chystá i zámek Loučeň. Některé akce mohou být i méně oficiální, jako například akce Tátův den pod nebem ve Slaném na Kladensku.