Roithová tak učiní v pondělí, její kandidaturu podpoří petice s více než 80.000 podpisy. Roithové profil na sociální síti uvádí, že čestné funkce navrhujícího občana se ujal vysokoškolský pedagog Jan Sokol. Sám v roce 2003 neúspěšně usiloval o pozici hlavy státu.

Ve středu se půjde registrovat Dlouhý. Den před ukončením registrace, tedy v pondělí 5. listopadu, pak hodlá stejný akt veřejně provést iniciativa podporující kandidaturu hudebníka Vladimíra Franze. Předání kandidátních listin znamená, že dokázali získat nejméně 50.000 podpisů na podpůrnou petici, která je pro jejich registraci nutná.

Ani jeden ze tří uvedených podle průzkumů zatím nepatří k favoritům lednové volby.

Vladimír Dlouhý chce ve středu představit svůj program, sdělil ČTK jeho mediální zástupce Jan Piskáček. Kromě samého uchazeče o křeslo po Václavu Klausovi by měl na akci v refektáři Malostranského paláce promluvit navrhovatel jeho kandidatury neurochirurg Vladimír Beneš, ale také další podporovatelé jako psychiatr Cyril Höschl či geolog Václav Cílek.

Počítadlo počtu sesbíraných podpisů dnes podle vyjádření na sociálních sítích zastavili členové iniciativy na podporu prezidentské kandidatury hudebníka Vladimíra Franze. „49.411 podpi­sů…a…STOP! Zastavujeme počítadlo!," uvedli s tím, že ještě čekají na podpisové archy sbírané mimo metropoli a konečný počet podpisů na peticích pro Franzovu kandidaturu oznámí v pondělí.

Na pondělí 5.listopadu pak plánují také velký petiční pochod Prahou, podpisy totiž chtějí jménem svého kandidáta na ministerstvu vnitra odevzdat za účasti veřejnosti i médií. Informoval o tom organizátor petice Jakub Hussár.

Oficiální kandidaturu na ministerstvu vnitra zatím podali příznivci jednoho z favoritů volby expremiéra Jana Fischera či poslanci a senátoři ODS, kteří nominovali místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. Potřebných 50.000 podpisů už získal i zřejmě největší Fischerův soupeř expremiér Miloš Zeman či šéfka Suverenity a někdejší europoslankyně Jana Bobošíková. Dostatečný počet podpisů sesbíral i kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který je ale fakticky nepotřebuje, protože jej nominovali zákonodárci jeho strany.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyhlásil první kolo prezidentských voleb na 11. a 12. ledna 2013. Druhé kolo se bude konat o dva týdny později. Kandidáti musejí odevzdat přihlášky nejpozději 6. listopadu.